A skandináv diéta alapelveit Suzy Wengel dán dietetikus dolgozta ki, először csak saját magának. A második gyermeke után nagyon sokáig küszködött a súlyfelesleg leadásával, és azt vette észre, hogy a szigorú diétákkal bár sikerül fogynia, előbb-utóbb mindig visszakúsztak rá a kilók. Ezért úgy döntött, kialakít egy saját étrendet a cél érdekében – és milyen jól tette! A skandináv diéta azóta nagyon népszerű lett, és táplálkozási szakértők szerint ez az egyik legkönnyebben követhető egészséges étrend.
Miért is olyan egyszerű?
Nem kell kalóriákat számolgatnunk vagy sanyargatnunk magunkat, az egyetlen alapszabály: minden étkezésnek négy maréknyit kell tartalmaznia az alapvető tápanyagokból. Ez a következőképp épül fel: egy marék fehérje + egy marék szénhidrát + két marék zöldség, és ráadásként 1 teáskanál zsír. A legjobb benne, hogy közben nem kell száműznünk sem a tésztát, sem a vörösbort, sem pedig a főzéshez használt olajat. De lássunk egy példát egy napi menüre!
Reggeli
- Zöldségek (2 marék): néhány szem koktélparadicsom és zöldborsó
- Fehérje (1 marék): 2 főtt tojás
- Szénhidrát (1 marék): 1 szelet kenyér
- Zsír (1 teáskanál): a kenyérre kent vaj
- 1 csésze tejeskávé
Ebéd
- Zöldségek (2 marék): répa, uborka, kaliforniai paprika, paradicsom, gomba
- Fehérje (1 marék): pástétom, 1 szelet szalonna, 1 főtt tojás
- Szénhidrát (1 marék): 1 szelet kenyér
- Zsír (1 teáskanál): 1 szelet camembert sajt
Vacsora
- Zöldségek (2 marék): sárgarépa, fehérrépa, spárga megpirítva
- Fehérje (1 marék): fasírt
- Szénhidrát (1 marék): 1 pohár bor
- Zsír (1 teáskanál): béarni mártás