Hozzávalók
A lasagnéhoz:
- 2 db cukkini
- 1 db félig főtt édeskömény
- 1,5 db kaliforniai paprika
- 2 db kisebb paradicsom
- 5 dkg szárított paradicsom
- 5 dkg olajbogyó
- 5 dkg kapribogyó
- 4 db félig főtt közepes sárgarépa
- 2 db közepes főtt cékla
- 20 dkg félig főtt zellergumó
- 1,5 dl olívaolaj
- ízlés szerint só
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 késhegynyi fokhagymakrém
- 1 csomag lasagnetészta
A fedőkrémhez:
- 40 dkg tehéntúró
- 2 dl tejföl
- 30 dkg mascarpone
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg reszelt ementáli sajt
- 5 dkg reszelt parmezán
- 0,5 dl olívaolaj
A pestóhoz:
- fél vagy egész csokor bazsalikom megmosva
- 15 dkg (ez az együttes mennyiség) mogyoró, dió, kesudió, mandula
- 1 dl olívaolaj
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítése
- A zöldségeket 1,5-2 cm kockára vágjuk, hozzájuk keverjük a fűszereket, elterítjük a sütőtepsin, és 250 fokon, grill üzemmódban, 15-20 perc alatt megsütjük őket. Ha elkészült, rakjuk félre kihűlni.
- A fedőkrémhez a hozzávalókat tegyük egy keverőtálba, és botmixerrel dolgozzuk össze őket, amíg homogén krémet nem kapunk.
- Egy másik nagy tepsit kenjünk ki az olívaolajjal, fedjük le alufóliával, majd terítsünk le egy réteg lasagnetésztát.
- A zöldségmix felét egyenletesen terítsük el rajta, és szórjuk meg az ementáli és parmezán sajttal.
- Fedjük be egy réteg lasagnetésztával, és jöhet rá a zöldségmix másik fele, a sajt, végül még egy réteg tészta.
- Egyenletesen kenjük meg a tetejét a mascarponés fedőkrémmel.
- 200 fokra előmelegített sütőben 30–40 percig süssük – ha a krém már karamellizálódott a tetején, kivehetjük.
- A pestóhoz tegyük keverőtálba a hozzávalókat, és botmixerrel pépesítsük őket.
- Az elkészült lasagnét vágjuk körülbelül 10 x 10 centis kockákra, kenjük meg a tetejüket a pestóval, és kész is van! Jó étvágyat!