×

Konyha

Mennyei ízkavalkád: pestós-mascarponés vega lasagne

A vegetáriánus étkezés egyáltalán nem unalmas, sőt! A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Például a lasagnét is elkészíthetjük húsmentesen, az alábbi receptet pedig még egy mascarponés krém és a pesto is különlegessé teszi.

Hozzávalók

A lasagnéhoz:

  • 2 db cukkini
  • 1 db félig főtt édeskömény
  • 1,5 db kaliforniai paprika
  • 2 db kisebb paradicsom
  • 5 dkg szárított paradicsom
  • 5 dkg olajbogyó
  • 5 dkg kapribogyó
  • 4 db félig főtt közepes sárgarépa
  • 2 db közepes főtt cékla
  • 20 dkg félig főtt zellergumó
  • 1,5 dl olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 késhegynyi fokhagymakrém
  • 1 csomag lasagnetészta

A fedőkrémhez:

  • 40 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl
  • 30 dkg mascarpone
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 10 dkg reszelt ementáli sajt
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 0,5 dl olívaolaj

A pestóhoz:

  • fél vagy egész csokor bazsalikom megmosva
  • 15 dkg (ez az együttes mennyiség) mogyoró, dió, kesudió, mandula
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítése

  1. A zöldségeket 1,5-2 cm kockára vágjuk, hozzájuk keverjük a fűszereket, elterítjük a sütőtepsin, és 250 fokon, grill üzemmódban, 15-20 perc alatt megsütjük őket. Ha elkészült, rakjuk félre kihűlni.
  2. A fedőkrémhez a hozzávalókat tegyük egy keverőtálba, és botmixerrel dolgozzuk össze őket, amíg homogén krémet nem kapunk.
  3. Egy másik nagy tepsit kenjünk ki az olívaolajjal, fedjük le alufóliával, majd terítsünk le egy réteg lasagnetésztát.
  4. A zöldségmix felét egyenletesen terítsük el rajta, és szórjuk meg az ementáli és parmezán sajttal.
  5. Fedjük be egy réteg lasagnetésztával, és jöhet rá a zöldségmix másik fele, a sajt, végül még egy réteg tészta.
  6. Egyenletesen kenjük meg a tetejét a mascarponés fedőkrémmel.
  7. 200 fokra előmelegített sütőben 30–40 percig süssük – ha a krém már karamellizálódott a tetején, kivehetjük.
  8. A pestóhoz tegyük keverőtálba a hozzávalókat, és botmixerrel pépesítsük őket.
  9. Az elkészült lasagnét vágjuk körülbelül 10 x 10 centis kockákra, kenjük meg a tetejüket a pestóval, és kész is van! Jó étvágyat!