Konyha

Együnk a szivárvány minden színében, és testünk nagyon hálás lesz

Minél több színt viszünk az étrendünkbe, annál több jótékony hatásra számíthatunk! Lássuk, melyik szín miért felel.

Piros

Mit együnk: paradicsom, eper, vörösáfonya, cseresznye, meggy, gránátalma, retek

Jótékony hatások: természetesen mindegyik zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga hatása, a piros színpigmentet tartalmazó fajokban közös, hogy likopin nevű összetevőjük révén csökkentik bizonyos rákfajták (például vastagbél- vagy prosztatarák), illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Sárga

Mit együnk: répa, citrom, tök, ananász, narancs, grépfrút

Jótékony hatások: a sárga zöldségek és gyümölcsök telis-tele vannak karotin nevű molekulákkal, amelyek csökkentik a tüdőrák, valamint az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát, és szemeink egészségének is jót tesznek.

Zöld

Mit együnk: spárga, kelkáposzta, spenót, articsóka, petrezselyem, lime

Jótékony hatások: a zöld ételekben olyan létfontosságú fitotápanyagok találhatóak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, védik a szívet, tisztítják a vért és bizonyos daganatok kialakulásának esélyét is képesek csökkenteni.

Lila és kék

Mit együnk: cékla, acaibogyó, lilakáposzta, áfonya, fekete ribizli, padlizsán, lila spárga

Jótékony hatások: az antioxidánsok, amelyeknek a lilás színüket köszönhetik a fenti ételek, nagyban segítik a demencia kialakulásának késleltetését, illetve lassítását, de a szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszanak.

Barna és fehér

Mit együnk: gomba, gyömbér, karfiol, datolya, fokhagyma, zabpehely, fehérrépa

Jótékony hatások: a fenti ételekben található béta-glükán nevű összetevőnek nagy szerepe van immunrendszerünk megfelelő működésében, így ellenállóbbá tesznek bennünket a fertőzésekkel és különböző betegségekkel szemben.