Konyha

A 3 legnépszerűbb nyári étel

Ahány ház, annyi szokás, ez bizony vitathatatlan tény. Ahogyan az is, hogy nyáron ezeket az ételeket a legfrissebb összetevőkből bármikor könnyedén elkészíthetjük.

Lecsó

Amint bejön a paradicsom és paprika szezonja, a legtöbben azonnal nekilátnak a lecsó főzésének. Abban viszont mindenki egyetért, hogy nincs két egyforma íz és állag ennek az ételnek a történelmében, hiszen mindenki másképpen csinálja. A lecsónak éppen ezért is az a varázsa, hogy a nyári ízek kavalkádjával tudjuk színesíteni ezt a pofonegyszerű ételt, mint például a cukkini, padlizsán, tök, krumpli, bab vagy patisszon.

Fotó: unsplash.com/adamkontor

Fotó: unsplash.com/adamkontor

Ezt még mindig lehet kombinálni tojással, tejföllel, szalonnával, virslivel, velővel vagy kolbásszal, a lényeg, hogy a legegyszerűbb könnyű nyári étel, amit bárki könnyedén el tud készíteni néhány alapanyagból. Szimplán némi zsiradék, két fej vöröshagyma, paradicsom, paprika, valamint só, bors és fokhagyma szükséges az alap elkészítéséhez. Ezeket egy kondérban főzzük össze óvatos kavargatás mellett, a további hozzávalók meg a fantáziánkra vannak bízva. Köretnek tarhonya, rizs, tészta vagy egy szelet kenyér is ideális lehet, ez is szimplán csak ízlés dolga.

Töltött paprika

Ahogyan a lecsónál, ezt is különféle módokon készíthetjük és ízesíthetjük, azonban az alapja mindig változatlan marad. Sokan úgy is vélekednek, hogy ez egy rettentően bonyolult étel, de ha már csináljuk, adja magát a folyamat, és csak azt vesszük észre, hogy már el is készültünk vele.

Az előkészületek után a jól megmosott és kicsumázott paprikákat megtöltjük előzetesen ízlés szerint befűszerezett darált hússal (tojás, vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, pirospaprika), amelyhez rizst kevertünk. A megmaradt töltelékből gombócokat gyúrunk, majd az egészet lábosba helyezzük, amelyet annyi vízzel töltünk fel, hogy el is fője azt. Egy egyszerű édeskés paradicsomszószt készítünk, amelyet ráöntünk a paprikára és a gombócokra. Főtt krumplival tálalva a legideálisabb.

Sopszka saláta

A legnépszerűbb nyári saláta a nagy hőségben, amit megint csak ezerféleképpen készíthetünk el. Az eredeti bolgár recept szerint uborka, paradicsom, paprika, hagyma és juhsajt szükséges hozzá, de az idők során ez is kibővült ízlés szerinti zöldségekkel, amik mindenkire egyénileg rá vannak bízva.

Elkészítése pofonegyszerű. A felkockázott zöldségeket, vagyis a paprikát, paradicsomot, uborkát és hagymát tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Meglocsolhatjuk némi borecettel, esetleg olívaolajjal, majd törjünk rá juhsajtot, esetleg márványsajtot vagy fetát. Rázzuk össze, és hagyjuk hűtőben pihenni néhány órát. Jó étvágyat!