Konyha

Érik a szeder, megéri minél többet enni belőle

Évekkel, évtizedekkel ezelőtt a szeptembert a szeder érése miatt is vártuk, de most már akár egy hónappal korábban is megkezdődhet a szüret. A fekete kis vitaminbombák finomak, sokféleképpen felhasználhatók, és még a levelükben is gyógyító erő lakozik.

Szedret ősidők óta eszünk, csak annak idején még vadon termett a tüskés bokrokon. Őseinknek ez sem szegte kedvét, a szeder maradványait már az újkőkorszakban, Svájcban megépített cölöpépítmények ételei között is megtalálták. A növény vadon erdőkben, mezőkön, szinte bárhol megtermett, édes és savanykás ízű bogyói pedig kiváló táplálékot jelentettek. A szeder növényét aztán nemesíteni kezdték, hogy minél nagyobb gyümölcsöket hozzon, és minél kevesebb tüske legyen rajta. Amióta már többféle tüske nélküli szedernövényből is válogathatnak a kertészek, így a gyümölcs új aranykorát éli. Nagy versenytársa a málna, de a tüskéktől való megszabadulásnak hála ma már több szedret termelnek, mint málnát. Persze a tüskés változat jó szolgálatot tesz a kertekben élő, áthatolhatatlan kerítést alkotva, de a szüretelés szempontjából azért csak jobb a békesség.

Fotó: iStock.com/syaber

Fotó: iStock.com/syaber

Szeder a kertben

Ha tehetjük, neveljünk mi is legalább egy-két szederbokrot a kertünkben. Igen sok helyen beszerezhetünk tövet, amiről az évek során egyre hosszabb vesszők növekszenek. Így nem kell a piacot járnunk finom és érett szeder után – csak éretten szabad leszedni, mert a pirosas gyümölcsök már nem érnek be soha – és a levelének is jó hasznát vesszük. Ha nincs kertünk, a piacon vagy a boltokban csak a penészmentes, valóban fekete szemekből álló szedrekből válogassunk, és használjuk fel őket pár napon belül, mert mosás után hamar elveszíthetik friss zamatukat.

Miért egészséges?

A szeder tele van ásványi anyagokkal, káliummal, kalciummal, de van benne vas, magnézium és folsav is, a B-vitaminokról, a C- vagy A-vitaminról nem is beszélve. Igazi értékét azonban az antioxidánsok adják, amelyek védenek a rák, a szívinfarktus, a bélpolipok, s ezáltal a vastagbélrák kialakulása ellen is. Ha sok szedret eszünk, immunrendszerünk egészségesebben működik, könnyebben győzzük fel a fertőzéseket, csillapíthatjuk a gyulladásokat. Emellett fontos fegyvertény a szeder mellett, hogy javítja a memóriát és az agyműködést.

Fotó: iStock.com/Sanny11

Fotó: iStock.com/Sanny11

Szeder a konyhában

C-vitamin-tartalma miatt minél több nyers, érett szedret eszünk, annál jobb. A maradékból főzhetünk lekvárt, de nyugodtan, nagyobb mennyiségben le is fagyaszthatjuk. A konyhában joghurtok, krémek, turmixok, sütemények kiváló ízesítője, de levest, szörpöt és bort is lehet belőle készíteni. Próbáljuk ki natúr joghurttal, csokis brownie tésztájába keverve, vagy szószként vaníliafagylalt mellé tálalva.

Így használjuk fel a levelét

A szedernek nemcsak a gyümölcse, de a levele is nagyon értékes. Az ép, nem foltos leveleket szedjük le, és szárítsuk meg. Az így kapott teánakvalót aprítás után már forrázhatjuk is. Íze is kiváló, de jó hatású a cukorbetegeknek, mert csökkenti a vércukorszintet, javíthat az ízületi betegek állapotán, segíti az immunrendszer működését, és annak idején vérszegénységre, vizelethajtásra is ajánlották. Összehúzó hatása miatt salaktalanító, hasmenés elleni teaként is használhatjuk. Külsőleg különböző gyulladások lelohasztására vethetjük be szájöblögetőként, aranyeres ülőfürdőhöz vagy borogatáshoz. Persze súlyos probléma esetén, krónikus betegséggel küzdőként előbb kérjük ki az orvosunk véleményét, mielőtt nagy mennyiségben inni kezdenénk.