Konyha

Nyárvégi áfonyás finomságok

A nyár legszebb ajándéka, hogy ilyenkor elképesztő mennyiségű friss és finom gyümölcs közül válogathatunk. Idén az extrém meleg időjárás a hírek szerint elhúzódik még néhány héttel, de sebaj, így legalább tovább élvezhetjük a nyár olyan kincseit, mint az áfonya. Mutatunk néhány receptet, amit érdemes kipróbálni!

Sajtos csirkesaláta áfonyával

Ha létezik dinnye- és epersaláta, akkor miért is ne létezhetne áfonyás változat is? Vigyünk egy kis izgalmat a megszokott ízekbe és egészen új élmény lesz a kedvenc csirkés salátánk.

Hozzávalók:

  • Egy tasak salátakeverék
  • 10 dkg friss áfonya
  • 1-2 újhagyma
  • Sült csirkemell felkockázva
  • Kék sajt vagy mozzarella
  • Pirított zsemlekocka

Az öntethez:

  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 2 kávéskanál méz
  • 1 kávéskanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

Elsőként keverjük össze az öntet hozzávalóit, hogy legyen idejük összeérni az ízeknek. Tegyünk mindent egy tálba és alaposan keverjük, rázzuk össze. A sült csirkemellet – amelyet akár az előző napi maradékból is felhasználhatunk, vagy vehetünk hozzá néhány kész sült csirkecombot, ha nincs időnk sütni – kockázzuk fel és keverjük össze a salátamixszel. Adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, a sajtot – az erős sajtok kedvelőinek kék sajtot, míg a többieknek inkább mozzarellát ajánlunk –, és adjuk hozzá a 10 dkg áfonyát is. Locsoljuk meg az öntettel az egész keveréket, a végén pedig dobáljunk hozzá néhány kocka pirított zsemlét is, hogy finom ropogós legyen.

Fotó: iStock.com/DronG

Fotó: iStock.com/DronG

Ínycsiklandó áfonyaszósz

Ne csak süteményekben gondolkodjunk, készítsünk egy jó adag áfonyaszószt az augusztusi termésből és tálaljuk húsokhoz. Biztosan a legkisebbek is megnyalják utána mind a tíz ujjukat.

Hozzávalók:

  • 40 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész citrom leve és héja
  • Negyed narancs szárított héja
  • 1 rúd fahéj
  • Csipet só
  • 1-2 kávéskanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük egy lábosba és alacsony lángon forraljuk fel. Néha rázzuk meg kicsit, és hagyjuk rotyogni, amíg az áfonyaszemek összefonnyadnak. A folyadék mennyiségétől függően tegyünk hozzá egy kevés étkezési keményítőt, a lényeg, hogy ne legyen túl híg a végeredmény. Átkeverjük a keményítővel együtt és el is készült a mártásunk. Bevállalósabbak egy korty vörösborral is megbolondíthatják. Nemcsak édesség, palacsinta és más sütemények mellé, de sült húsokkal párosítva is isteni ízkombinációt kapunk. Tároljuk hűtőben és néhány nap alatt fogyasszuk el.

Fotó: iStock.com/KateSmirnova

Fotó: iStock.com/KateSmirnova

Áfonyás morzsasüti

Ha kell egy egyszerűen és gyorsan összedobható, de mégis ízletes süti a piknikkosárba, a gyerekek uzsonnásdobozába vagy egy vendégváró, amit nem felejtenek el egyhamar a vendégek, akkor ez a morzsasüti remek választás.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • Másfél liter tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • Fél teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg áfonya

A morzsához:

  • 5 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg liszt

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy tálba és a közepén alakítsunk ki a kezünkkel egy kis mélyedést. Ide morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk rá pár kanál cukrot és öntsünk rá nagyjából fél liter langyos tejet. Takarjuk le és tegyük meleg helyre, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni a tálban. Ha sikerült, adjuk hozzá a többi tejet és cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot is, a két egész tojást és az 5 dkg megolvasztott vajat, majd alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ismét takarjuk le és tegyük vissza a meleg helyre, hogy megkeljen a tészta. Miután megkelt, vegyük ki a tálból és gyúrjunk belőle egy nagyjából egy cm vastag tésztalapot. Vajazzunk ki egy tepsit és terítsük szét benne a tésztát. Szórjuk meg vékonyan liszttel és egyenletesen szórjuk szét rajta az áfonyát. A morzsához a hideg vajat morzsoljuk egy tálba és keverjük össze a vaníliás cukorral és a cukorral, ha már az egésznek morzsa állaga lett, szórjuk rá az áfonyás tészta tetejére. Hagyjuk pihenni 15-20 percig, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 15 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 150-160 fokon süssük. Miután kihűlt, vágjuk kockákra és tálaljuk.