Konyha

5 ok, amiért a sütés-főzés az egyik legjobb hobbi, amit választhatunk magunknak

Népszerű dolog a közösségi oldalakon megosztani, mit eszünk éppen, de egyre inkább elterjedt az is, hogy az általunk főzött ételeket mutassuk meg országnak-világnak, és büszkén bezsebeljük a lájkokat és elismerő kommenteket, miszerint gyönyörű a tányérunkon elterülő étel, mi pedig mosolyogva biztosítjuk az ismerőseinket arról, hogy nagyon finom is. Sztárséfnek érezhetjük magunkat, mintha mi is a tévében főznénk, vagy egy menő étteremben zsebelnénk be a vendégek gratulációit. De ez még csak a jéghegy csúcsa: íme 5 + 1 ok, amiért a sütés-főzés az egyik legjobb hobbi, amit választhatunk magunknak.

Talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, egyre többen töltik a szabadidejüket a konyhában, no persze nem azért, mert muszáj, hanem mert valóban élvezik az ottani ténykedést, a sütést és a főzést, ráadásul szenvedélyesen is csinálják mindazt. Sokunknak inkább hobbi a főzés, mintsem kötelező házimunka – szívünket és lelkünket is belesütjük egy-egy fokhagymás pulykamellbe vagy almás pitébe. S ha esetleg valaki még bizonytalankodik, íme 5 + 1 ok, amiért a sütés-főzés az egyik legjobb hobbi, amit választhatunk magunknak.

Fejlesztheti a kreativitásunkat

Az első lépéseknél talán még nem láttuk, hogy milyen jó móka főzni, de minél többet tudunk meg erről a tevékenységről, annál inkább megláthatjuk benne a lehetőséget a kreativitásra. Hamar megtörténhet a saját ízvilág és technika kialakítása, de amikor először térünk el a recepttől és megyünk a saját fejünk után, hozzáadunk még egy csipet ilyen meg egy késhegynyi amolyan fűszert, mert ismerjük, és tudjuk, hogy attól még finomabb lesz, akkor biztosan állíthatjuk, hogy a főzésbe valóban belevisszük a kreativitásunkat. No és a tálalásba is!

Fotó: iStock.com/dusanpetkovic

Fotó: iStock.com/dusanpetkovic

Követhető a fejlődésünk

Akár sütünk, akár főzünk egyértelműen követhetjük a saját fejlődésünket. És nemcsak azzal, hogy egyre nehezebb és bonyolultabb recepteknek merünk nekilátni. Sőt! A fejlődés a legjobban talán éppen az egyszerűbb ételek elkészítésében követhető nyomon, amikor a rántotta vagy a sajtos tészta is olyan mennyei finom, hogy mindenki szed még belőle legalább egyszer, miközben mi valójában nem is tudjuk, miért dicsérik, hiszen csak úgy „összedobtunk valamit”.

Változatos tevékenység

Hiszen nem főzzük vagy sütjük minden alkalommal ugyanazt, így talán ez az egyik legváltozatosabb tevékenység, amit csak művelhetünk nap mint nap. Választhatunk olyan receptet, ami fél óra alatt összedobható, de ha van időnk, akár két-három órát is szánhatunk egy-egy fogás elkészítésére. De ugyanilyen változatosak lehetnek a desszertek is, ráadásul ugyanazt a receptet is többféle módon elkészíthetjük, így valóban csak a fantáziánk szabhat határt abban, hogy mi az, ami végül a család vagy a vendégeink tányérjára kerül.

Fotó: iStock.com/ViDi Studio

Fotó: iStock.com/ViDi Studio

Mindenki számára kedvelhető hobbi

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a végeredményt megehetjük. Vagyis valószínűleg senki nem fog panaszkodni, hogy már megint főzünk valami finomat, vagy újra megpróbáljuk elkészíteni azt az orosz krémtortát, aminek a múltkor nem sikerült a dekorációja. Vagy éppen azért sütjük meg ismét az almás pitét, mert két hete is hatalmas sikert arattunk vele. S ha még ez sem elég, a gyerekeket nyugodtan bevonhatjuk kuktának, segíthetnek nekünk, az együtt elkészített étel pedig csak még finomabb lesz!

Még pénzt is kereshetünk vele

A megfelelő körülmények kialakításával és a hatósági engedélyek beszerzésével akár a munkánkká is válhat a hobbink. A közeli cukrászdának is készíthetünk finomságokat, vagy online értékesíthetjük azokat – persze ezekben az esetekben fontos, hogy betartsuk az erre vonatkozó jogszabályokat (többek között az összetevők vagy a szállíthatóság szempontjából is). De ha nem akarunk ilyen nagyban gondolkozni, írhatunk blogot vagy készíthetünk videót, amit aztán bárki megnézhet a neten. A lényeg, hogy akkor vágjunk bele, ha valóban van hozzá kedvünk, mert ha nem fűlik a fogunk az üzlethez, mindez árthat a kedvenc hobbinknak – a sütésnek és főzésnek.

A témával Gasztrológia címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget Wolf András, Segal Viktor és Damniczki Balázs, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.