Konyha

Karácsonyi menüsor ételérzékenyeknek

Akár ételérzékeny vendégeket várunk, akár a mi családunkban van szükség a glutén- és laktózmentes fogásokra, ezek a receptek le fognak nyűgözni mindenkit.

Először is töltsük fel a kamrát, és legyen otthon elegendő mennyiségű rizsliszt, kukoricaliszt, gluténmentes panírmorzsa, köles, rizs, laktózmentes tej, tejszín, tejföl, kókusztejpor, len- vagy chiamag, növényi ital, túró, margarin, étkezési keményítő, rizsmajonéz. Ha beszerzünk szójalisztet és rizslisztet, akkor az ételek kevesebb – vagy akár semennyi – tojást igényelnek, és tekintettel lehetünk a tojásérzékenyekre is. Már ezek a hozzávalók is nagy segítséget jelentenek, hiszen a rántott halszeletet elkészíthetjük gluténmentes, tojásmentes bundában, és abból máris mindenki ehet, vagy a süteményhez vaj helyett margarint, tej helyett növényi italt adunk, a tojást vízzel kevert keményítővel vagy éppen lenmagos, esetleg chiamagos keverékkel pótoljuk.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Két különleges ünnepi leves

A tokaji borleves igazi karácsonyi fogás, amihez a tejszínt és a kevés kis lisztet kell laktóz- vagy tejfehérjementes módon pótolnunk. Fél liter tokaji bort keverjünk össze ugyanennyi szőlőlével, majd ízesítsük reszelt citromhéjjal, vaníliaaromával, ánizzsal, fahéjjal. Tegyük fel forrni, közben pedig egy tálban keverjünk ki két tojás sárgáját egy evőkanál porcukorral – vagy édesítőszerrel, ha a cukorbetegekre is tekintettel vagyunk –, két evőkanál gluténmentes liszttel és 3 dl növényi tejszínnel. A boros alapot húzzuk le a tűzről, és lassan, óvatosan keverjük össze a tejszínes keverékkel. Ezután alacsony lángon még főzzük picit, végül tálalhatjuk is tejszínhabrózsákkal és süteménnyel.

A gesztenyeleves legalább ennyire finom és különleges, igazi ünnepi fogás, és még főzni sem kell. Egy liter langyos növényi italt keverjünk ki egy vaníliarúd kikapart belsejével és egy tasaknyi gluténmentes vaníliapudinggal. Bolondítsuk meg egy dl rummal vagy rumaromával, és morzsoljunk bele 25 dkg gesztenyemasszát. Turmixoljuk simává, majd hidegen tálalhatjuk is tejszínhabbal, fahéjjal megszórva, egy kis mézzel vagy meggyel a tetején.

Húsos és húsmentes főétel

Azok, akik imádják a húsokat, karácsonykor ezt a töltött, narancsos pulykát is kipróbálhatják – nagyon finom, és látványosan lehet tálalni. A töltelékhez szükségünk lesz két fej apróra vágott vöröshagymára, amit megdinsztelünk, 3 szelet húsos szalonnára, amit kockákra vágva megpirítunk és 8 dkg fenyőmagra, ami szintén pirítva a legfinomabb. Ha kész a pirítás, keverjük mind össze egy tojással, két gerezd zúzott fokhagymával, egy kiskanál zsályával, egy nagy narancs reszelt héjával és fél narancs kockázott húsával, 15 dkg gluténmentes zsemlemorzsával, sóval, borssal. Jöhet a hús: 60 dkg pulykamellet vágjunk lapos szeletekre, kicsit klopfoljuk ki, majd fektessük szalonnaszeletekre. Kenjük rá a tölteléket, majd tekerjük fel szalonnástul. Alufóliával letakarva 45 percig kel sütni, majd kicsit pirítani. Érdemes krumplival vagy sült zöldségekkel tálalni.

Fotó: iStock.com/Merinka

Fotó: iStock.com/Merinka

A vegán zöldséges fogás

Nagyon örül majd neki mindenki, aki nem eszik húst, de köretként is tálalhatjuk a pulykánk mellé. Egy fej karfiolt tisztítsunk meg, majd döntsük el, egészben hagyjuk-e, ez nagyon látványos, vagy rózsáira szedjük. Az ízét szósz fogja megadni, amit 6 evőkanál paradicsomszósz, két evőkanál olívaolaj, egy gerezd zúzott fokhagymával és tetszés szerint használt fűszerkeverékkel érünk el. Dörzsöljük be a karfiolt, majd süssük sütőben egy-másfél órát, amíg mindenhol megpuhul, kívül pedig kérget kap. Próbálkozhatunk más zöldségekkel is, csak figyeljünk, hogy kisebb darabok esetén változik a sütési idő, érdemes tűpróbával ellenőrizni a puhulást. Tálaljunk még különleges krumplipürét, három nagy krumplit főzzünk össze egy közepes gumó zellerrel, aztán pürésítsük, és növényi itallal, sóval, kurkumával és egy kis citromhéjjal bolondítsunk meg.

Desszert: diós gyümölcskenyér 

Sem glutén, sem laktóz nem lesz benne, így sok mindenki ehet belőle. Öt tojás sárgáját keverjünk ki alaposan először 75 porcukorral vagy édesítőszerrel, majd egy csomag vaníliás cukorral és 15 dkg vajízű margarinnal. A fehérjéből szintén 75 gramm porcukor segítségével verjünk kemény habot. A két tojásos keveréket óvatosan keverjük össze, majd adjunk hozzá 21 dkg rizslisztet, 15 dkg darált diót (vagy más magot), 5 dkg aszalt áfonyát, más aszalt gyümölcsöket tetszés szerint, majd ízesítsük reszelt citrom- vagy narancshéjjal és fahéjjal. Sütőpapírral bélelt őzgerincformában tűpróbáig süssük át. Gyönyörűen díszíthetjük cukormázzal, ehető díszekkel, vagy tálalhatunk mellé öntetet.