A szaloncukor igazi hungarikum. Igaz, hogy az ősét a 14. században a franciák is szívesen fogyasztották, később pedig a németek révén került hazánkba, a 19. században, mégis itt lett talán a legnépszerűbb és vált a karácsony egyik elengedhetetlen szimbólumává. Eleinte kézzel készítették a szaloncukrokat, majd a 19. század végén már gépek segítségével készültek a színes és csillogó papírba csomagolt falatnyi édességek.
Megvehetjük az üzletekben a dobozokba vagy zacskókba csomagolt szaloncukrokat, de el is készíthetjük otthon.
Hozzávalók
- 50 dkg (fehér vagy barna) cukor
- víz
- csokoládé
- vaj
Elkészítés
Főzzük a cukrot és körülbelül 2 deci vizet folyamatosan kevergetve, majd a forrástól számítva még 8-10 percig. Amikor a massza sűrűsödni és keményedni kezd, vegyük le a tűzről.
Ízesíthetjük csokival: adjunk a masszához körülbelül 10 dekányit, és 10 deka vajat olvasztva, majd keverjük össze. Ha azonban más ízre vágyunk, a csoki helyett keverhetünk hozzá kókuszreszeléket, fahéjat, darált diót vagy mandulát.
Az elkészült masszát sodorjuk rúddá, majd ha kihűlt, vágjuk tetszés szerinti nagyságú darabokra. Vonjuk be olvasztott csokival, és hagyjuk, hogy kihűljön. Csomagoljuk be tetszés szerinti színes papírba, és mehetnek is a fára.

Fotó: iStock.com/haveseen
Puha, omlós mézeskalács
Kicsik és nagyok nagy kedvence a mézeskalács. Mindenkinek megvan a saját kedvenc receptje, és már elkészíteni is szuper családi program lehet, hiszen a gyerekek is szívesen részt vesznek a díszítésében. Ami pedig nem fér a fára, egy tálban a fa alatt is igazán hangulatos dekoráció lehet. Arról nem beszélve, hogy már sütés közben belengi az otthonunkat az utánozhatatlan karácsonyi illat.
Hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék
- 13 dkg margarin
- 15 dkg méz
- 3 db tojássárgája
- csipet só
A mázhoz
- 2 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
Előbb keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a mézet és egy kevés olvasztott vajat. Jól gyúrjuk össze, majd az elkészült masszát osszuk három egyforma részre. Nyújtsuk ki egyenként körülbelül egyujjnyi vastagságúra. Szaggassuk ki a nekünk tetsző formákra, és tegyük egy kevés vajjal kikent tepsibe őket. 180 fokon süssük, de figyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki.
A mázhoz előbb verjük fel a tojásfehérjét, közben adagolva adjuk hozzá a porcukrot, és így verjük keményre. Adhatunk hozzá ételszínezőt. Osszuk szét kisebb tálakba, és keverjünk hozzá kék, piros, zöld vagy sárga ételszínezőt.

Fotó: iStock.com/mikafotostok
Pasztellszínű habkarikák
A habkarika igazi békebeli dísznek számít, talán még a mai napig szívesen akasztgatjuk a fenyő ágaira. A habkarika is lehet mindenféle színű, főleg, ha mi magunk készítjük el.
Hozzávalók
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg porcukor
- ecet
- ételfesték
Elkészítés
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a cukrot és néhány csepp ecetet. Forró gőz felett verjük nagyon kemény habbá. Tehetünk bele néhány csepp ételfestéket (amilyen színűt/ízűt szeretnénk). Ezután tegyük nyomózsákba, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk köröket vagy cseppeket. Végül 80 fokon szárítsuk körülbelül másfél-két órán keresztül. Kössünk köréjük egy cérnát, és már mehetnek is a karácsonyfára.