Konyha

Last minute finomságok, amik még gyorsan elkészülnek

Az utolsó pillanatban derül ki, hogy több vendég érkezik, mint amennyire számítottunk? Muszáj valamiért megváltoztatnunk a menüt, vagy csak eddig nem volt időnk a konyhában készülődni? Semmi gond, ezek a receptek az utolsó pillanatban is segíthetnek.

A krémleveseknek mindig nagy sikerük van, és nem is kell olyan sokáig pepecselnünk velük, mint a halászlével vagy a húslevessel. Kis kockákra vágott krumplival gazdagítva bármilyen zöldségből megfőzhetjük; gazdagítsuk tejszínnel, fűszerezzük ünnepien, a végén pedig turmixoljuk össze. Látványosan díszíthetjük pirított magokkal, különleges olajokkal vagy épp levesgyönggyel.

Leveles tészta

A mélyhűtött tészták királynője, amiből ha jó minőségűt vásárlunk, akkor gyors és látványos ünnepi desszerteket készíthetünk segítségével. A kihajtogatott, kinyújtott lapokat bármivel megtölthetjük, amit otthon találunk: gyümölcsökkel, lekvárral, dióval, mákkal, túróval, de akár sósan is nagyon finomak. Tekerhetünk bele halszeleteket is, amik magukban nem lennének olyan látványosak, de így ünnepivé varázsolhatjuk őket. A befűszerezett, kifilézett halat vágjuk darabokra, és forró vajon süssük meg mindkét oldalát. Ezután a kockákra vágott leveles tésztára tesszük, tehetünk rá sajtot, spenótos sajtkrémet vagy zöldséget is. Hajtogassunk kis csomagokat, amiket megkenünk felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon megsütjük. Ha kész, tálalhatjuk egyszerű fehérboros mártással: Egy fej vöröshagymát reszeljünk le, dinszteljük meg vajon vagy olajon, szórjunk rá egy evőkanál lisztet, és miközben keverjük, adjunk hozzá 2 dl fehérbort. További kevergetés mellett gazdagítsuk 3 dl tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és látványosabbá tehetjük zöldfűszerekkel, friss snidlinggel is.

Fotó: iStock.com/Nadezhda_Nesterova

Fotó: iStock.com/Nadezhda_Nesterova

Húsételek 

Ne ilyenkor akarjunk disznó- vagy marhahúst készíteni, hiszen annak egy óra is kevés, inkább próbálkozzunk a könnyebben puhuló szárnyasokkal. Gyorspácba forgatva kitűnően használható a pulykamell és a csirkemell is. Lehet, hogy arra nincs időnk, hogy egyben megsüssünk egy egész madarat, de részletekben is ugyanolyan finom. Alufóliával letakarva, sütőzsákban, vagy a gázon fedő alatt hamarabb megfőnek-sülnek a húsdarabok.

Ez az ünnepi csirke biztos, hogy nagy sikert arat majd: Egy csirkemellet vágjunk nyolc szeletre, és sóval, borssal, rozmaringgal ízesítve süssük elő vajon. A serpenyőbe ezután öntsünk 2 dl pezsgőt vagy fehérbort, 2 dl tejszínt, cukrot, fahéjat. Nem kell túl édesnek lennie. Fogjunk egy sütőpapírral kibélelt tepsit, rakjuk bele a húst, öntsük rá a mártást, karikázzunk fel két meghámozott almát, azt rakosgassuk a tetejére, majd fedjük be sajtszeletekkel, egy kis szalonnával. 15-20 perc alatt megsül. Köretként a sokoldalúan formázható, könnyen dekorálható krumplipüré ajánlott, ami ugyanennyi idő alatt elkészül.

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Egyszerű desszertek

A pohárkrémes desszert mindig bejön, mert látványos, könnyen díszíthető, és tényleg tíz perc alatt elkészül. Készítsünk vaníliapudingot, vegyünk elő tejszínhabot, gyümölcsöket, kekszmorzsát, és rétegezzük őket egymásra. A tetejét simítsuk szépen el, és díszítsük élénk színű gyümölccsel – a gránátalmamag például kitűnő választás. Ha nincs ennyiféle hozzávalónk, akkor a fagylaltkehely segíthet ki a bajból, ráadásul azt mindenki szereti. Ha van még egy kis időnk, akkor olvasszunk fel csokit, készítsünk elő durvára vágott magokat, és mártsuk meg a kekszek egyik felét csokiban, aztán szórjuk meg dióval, mogyoróval, pisztáciával, ami van otthon.