Konyha

Forró italok a hideg időkre

Nemcsak a téli fesztiválokon élvezhetjük a lélekmelegítőket, a legtöbbet magunk is elkészíthetjük.

Ködös reggel, nyirkos ébredés… Hideg napok, néha a csontunkig átfázunk. Tudjuk, ennek az évszaknak is megvannak a maga örömei. Ilyenek ezek a testet-lelket felmelegítő forró italok, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk.

almás.fah.kapucsino

almás-fahéjas kapucsínó, forrás: facebook

Almás-fahéjas kapucsínó
Hozzávalók:
1 adag kávé
5 cl sötét rum
1 almás-fahéjas teafilter
2 teáskanál juharszirup
1 dl tejhab
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
1. Egy kapucsínós pohárba főzzük le a kávét, majd áztassuk benne a teafiltert 3-4 percig.
2. A juharszirupot és a rumot keverjük el a kávéval.
3. Készítsük el a tejhabot, majd adagoljuk a kávéra.
4. Díszítésképpen szórjuk meg az elkészült italt fahéjjal, tehetünk bele egy cseppnyi ír whiskyt is.

grog

grog, forrás: facebook

Grog

Hozzávalók:
1,5 dl forró víz
5 cl sötét rum
1 teáskanál barna cukor
1 teáskanál frissen facsart lime
1 szelet narancs
fahéjrúd
Elkészítés:
1. Keverjünk össze az első négy tételt egy pohárban.
2. Díszítsük a naranccsal és a fahéjjal.

forró.puncs

Puncs

Hozzávalók:
2 narancs
8 szegfűszeg
1 l almalé
1 fahéjrúd
negyed teáskanál szerecsendió
0,6 dl méz
3 evőkanál citromlé
3 dl ananászlé
Elkészítés:
1. Süssük a szegfűszeggel tűzdelt narancsokat fél óráig 180°C fokon.
2. Közben egy lábasban forraljuk fel az almalevet a fahéjjal, majd 5 percig kevergessük közepes lángon.
3. Mehet bele a szerecsendió, a méz, a citromlé és az ananászlé.
4. Melegen kínáljuk egy tálban úgy, hogy a sült narancsok úsznak a puncsban.