Konyha

Paradicsomi étel fűszeres gombával

Már hazai termesztésű paradicsomok kelletik magukat az élelemiszerboltok zöldséges pultjain. A kínálat már most széles, a kicsitől a nagy méretűig. Így itt az ideje a töltött paradicsomnak.

A paradicsom számtalan módon felhasználható a konyhában. A legnépszerűbb formája a paradicsomlé, amely szószok alapja elsősorban. De aszalva, sütve és nyersen is nagyon finom.

Könnyű, nyári egytálétel a töltött paradicsom erdész módra. Már hazai paradicsomból is elkészíthető. Fotó: Shutterstock / Dar 1930

Könnyű, nyári egytálétel a töltött paradicsom erdész módra. Már hazai paradicsomból is elkészíthető. Fotó: Shutterstock / Dar 1930

 

Már most sokféle paradicsomot lehet kapni a nagyobb élelmiszerboltokban, ahol többnyire azt is jelölik a csomagoláson, hogy mennyire édes az adott fajta. Így könnyen választhatunk ízlésünknek megfelelőt.

Egyelőre még nem érdemes megrohamozni a piacokat, vagy a boltokat azért, hogy paradicsomlevet tegyünk el télire. Ugyanis még csak most kezdődött a paradicsom-szezon. Egyelőre érdemes sokat enni belőle nyersen, vagy frissen az ételbe tenni. Ehhez kínáljuk most a töltött paradicsom erdész módra receptjét, amely igazi könnyű, nyári egytálétel. Bátran javaslunk hétköznap vacsorára, de vendégvárónak is kitűnő.

A töltött paradicsomhoz elsősorban nagy méretű paradicsomra van szükség. Elkészítése gyerekjáték és túl sok időt sem vesz igénybe. Csiperke gomba a hozzávaló a recept szerint, de ha hozzá jutunk ebben a nyári forróságban, erdei gombához, olyanhoz, mint például shiitake, ördögszekér vagy róka gomba, akkor azokkal készítve egészen különleges fogás lesz belőle.

 

Töltött paradicsom erdész módra hozzávalói:

8 nagy szemű paradicsom, 50 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 tojás, só, bors, 1 teáskanál kakukkfű, 2 evőkanál mangalicazsír, 10 dkg cheddar sajt.

Elkészítése:

1. Az apróra felszeletelt hagymát rádobjuk a megmelegített mangalicazsírra.

2. Üvegesre pároljuk.

3.Rádobjuk az apróra felszeletelt gombát.

4. Sózzuk, borsuzzuk és rászórjuk a kakukkfüvet.

5. Addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul és elfövi a levét.

6.A paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejét kikaparjuk.

7. Tűzálló tálba állítjuk a paradicsomokat és megtöltjük a belsejüket a gombás raguval.

8. A tojást összekeverjük egy csipet sóval és a reszelt sajttal.

9. Minden töltött paradicsom tetejére rákanalazunk tojásos sajtot.

10. 190 fokon addig sütjük, amíg a sajt megolvad és rásül a paradicsom tetejére.