×

Konyha

Tegyük különlegessé a sárgabarack lekvárt

Ha unod a hagyományos sárgabarack lekvárt, akkor feldobhatod különböző fűszerekkel az ízét. Érdemes kipróbálni, mert egészen kiváló lekvárokat lehet így készíteni.

Ajándékba adni, például karácsonykor egy üveg különlegesen fűszerezett sárgabarack lekvárt igen kellemes meglepetés lehet. A sárgabarack lekvárt számos módon lehet fűszerezni. Maga a lekvár készítése sem ördöngösség. Annyi csupán, hogy megtisztítjuk minden hibájától a barackot és felfőzzük egy nagy lábasban. Amikor már összeesett a gyümölcs és sűrű massza lett belőle, akkor hozzáadunk annyi cukrot vagy egyéb édesítőt, amennyit jónak találunk. Ez mindenkinél más és más, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi barackhoz mennyi cukor kell.

Sok fűszer illik a sárgabarack lekvárhoz. Fotó: shutterstock/margouillat photo

Sok fűszer illik a sárgabarack lekvárhoz. Fotó: shutterstock/margouillat photo

A fűszerezést érdemes a gyümölcs felfőzésének elején hozzá adni. Ilyen fűszer lehet a bazsalikom, amely igazán különleges ízt ad a lekvárnak. Érdemes friss bazsalikomot használni, mert annak intenzívebb az íze. Úgy tíz kilónyi barackhoz minimum egy nagyobb csokor bazsalikom szükséges. A citromfű is különlegessé teheti a lekvárunkat. Ugyanannyi mennyiséget érdemes bele tenni, mint a bazsalikomból. Ugyanúgy kivételes lekvárunk lehet, ha mentát dobunk bele.

Mindezeken túl ízesíthetjük még citromhéjjal, narancs héjjal és a citrusok húsával is. Ezt is a lekvár főzésének kezdetén kell hozzá adni. Bár itt van egy kis csavar. Csak bio citrust válasszunk. A színes héját szabad csak bele tenni, az alatta lévő fehér rétegtől keserű lesz. A citrusok húsát is ki kell szedni minden gerezdből, pontosan ugyanezért.

A levendula is remekül passzol a sárgabarack lekvár ízéhez. Fotó: shutterstock/matka_Wariatka

A levendula is remekül passzol a sárgabarack lekvár ízéhez. Fotó: shutterstock/matka_Wariatka

A lekvárunk ízét “színesítheti” vanília is, ebből is érdemes az igazi vaníliababot választani, az aroma valahogy nem annyira jó. A levendula szintén különlegessé teszi a lekvárunk ízét és nem is kell sokat hozzá tenni. Bio levendulavirágot érdemes használni, amelyet teának kínálnak a boltokban. Tíz kilónyi gyümölccsel egy evőkanálnyi levendulavirág csodákat művel majd. Először nem érezzük majd az illatát, de egy-két perces forralás után ontja majd az aromáját a levendula.

Egy szelet gyömbért is összefőzhetünk a lekvárunkkal, biztosan egyedivé teszi és még egészségesebbé is.

Egy ágnyi rozmaring se tesz rosszat a lekvárnak, csakúgy, mint pár szem szegfűszeg.