Konyha

A rántott patisszonon túl: töltsük meg!

A csillagtök, avagy leánykori nevén patisszon általában bepanírozva kerül a tányérunkra. Pedig más módon elkészítve is nagyon finom, például megtöltve.

A patisszon és a cukkini szezonja van, érdemes belőlük sokat enni, mert könnyű és finom ételeket készíthetünk belőlük. Ugyanakkor van élet a rántott csillagtökön kívül is. Töltsük meg finomságokkal, csakúgy, mint a cukkinit és nem bánjuk meg. Igaz, egy kicsit nehezebb ebben az esetben a héjától megszabadítani, de nem lehetetlen. Használjunk hozzá kicsi és éles kést. De, ha nagyon zsenge a patisszon, akkor meghámozni sem szükséges.

Töltve is nagyon finom a patisszon. Fotó: shutterstock/zi3000

Töltve is nagyon finom a patisszon. Fotó: shutterstock/zi3000

A töltött patisszon hozzávalói:

4-5 közepes patisszon, 30 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg gomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál sómentes ételízesítő, 15 dkg sajt, bors, só

Elkészítése:

1. A húst összekeverjük az apróra vágott gombával és a felkockázott hagymával.

2. Bele tesszük a tojást, majd beleszórjuk a fűszereket.

3. Belekeverjük a tejszínt és jól összekeverjük.

4. Kettévágjuk a patisszonokat, kikaparjuk a magját és megtöltjük a húskeverékkel.

5. Tetejére tesszük a lereszelt sajtot.

6. Magas falú tepsibe tesszük a töltött patisszonokat.

7. Vizet öntünk alá és lefedjük.

8. 190 fokon legalább 30 percig sütjük.

9. Amikor a patisszon megpuhult, levesszük a tetőt és megpirítjuk a sajtot a tetején.