Konyha

Jeges kávé, avagy a legfinomabb kávéfagyi

A forróságban igen jól esik egy kis hűs édesség. Nagy népszerűségnek örvend a jeges kávé, de fagyi formában ritkán kapható. Pedig igazán hűsítő és felfrissítő édesség. Otthon is elkészíthető.

Ha valóban kávé ízű, igazi fagyira vágyunk, érdemes otthon elkészíteni. Nem olyan bonyolult mutatvány, cserébe olyan hideg édességünk lesz, amelyben csak az lesz, amit mi belerakunk. Semmi színezék és mesterséges anyag. A cukrot akár helyettesíthetjük alternatív édesítőkkel. Úgy még egészségesebb lesz.

A kávés fagyi hűsítő élmény, amely éberen is tart. Fotó: shutterstock/Bartosz Luczak

A kávés fagyi hűsítő élmény, amely éberen is tart. Fotó: shutterstock/Bartosz Luczak

Hozzávalók:

3 dl erős feketekávé, 2 evőkanál kockacukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 0,5 liter tejszín.

Elkészítése:

  • A kávét összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
  • Egy kis lábasban sűrűre forraljuk.
  • A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, majd hozzá öntjük a tejszínt.
  • Gőz fölött addig melegítjük folyton keverve, amíg sűrű lesz.
  • Beleöntjük a kávét és alaposan elkeverjük.
  • Fagylaltgépben kihűtjük.
  • Ha nincs gépünk, akkor mélyhűtőbe tesszük és félóránként megkeverjük addig, amíg fagylalt állagú lesz.
  • Még finomabb lehet, ha tejszínhabbal tálaljuk.