Konyha

Több méteres kürtőskalácsot sütnek Szegeden

Minőségi magyar élelmiszerekkel, hagyományos kézműves termékekkel, a kultúra értékeivel várják a látogatókat a csütörtökön kezdődő Hungarikum Fesztiválra a szegedi Széchenyi térre.

A Széchenyi téren négy napon át mintegy hetven kiállító kínálja termékeit. A vendégek kóstolhatnak borokat, pálinkákat, minőségi hentesárukat, tartósítószermentes lekvárokat és szörpöket. Szombaton délelőtt az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a hungarikumok közé tartozó karcagi birkapörkölt, amelyből majd kóstolhatnak is. Látványos programnak ígérkezik az óriás kürtőskalács sütés. Az Erdélyből érkező Kovács kalács csapata összeilleszthető sütőfán készíti el a több méteres édességet, amely hosszának csak a tér fősétányának szélessége szab határt.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Illusztráció. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A szervezők gondoskodtak arról, hogy az ehető is iható hungarikumok mellett a vendégek találkozhassanak a népi kézművesség és iparművészet remekeivel, lesz a téren ékszerkészítő, bőrműves, fafaragó, fazekas, gyöngyfűző, selyemfestő, gyékényfonó, citerakészítő, bőrös és késes is. Az MTI azt írja: a vasárnapig tartó rendezvényen tartanak magyar kutyafajta és solymászbemutatót, valamint néptáncelőadások, népzenei és könnyűzenei koncertek szórakoztatják az egybegyűlteket.