Konyha

Töltsünk paradicsomot üvegbe

Elérkezett a befőzések dandárja. Paprika, paradicsom, szeder, barack, uborka, sóska, spenót, mángold és még számos zöldség és gyümölcs ontja a termését. Itt az idő üvegbe zárni a nyár ajándékait.

Adtunk már recepteket arra, hogyan tegyünk el télre – többek közt – lecsót és sóskát. Most a paradicsomot javasolt üvegbe zárni, mert most a legfinomabb és az ára is elfogadható, hacsak nincs otthon néhány tő paradicsom a kertben. Paradicsomlevet eltenni azért is jó, mert számos ételhez használható. Lehet belőle szósz pizzára, tésztára, ketchup vagy leves. De ihatjuk önmagában is, tehetjük koktélokhoz és turmixokhoz is.

Most érdemes paradicsomlevet készíteni. Fotó: shutterstock/pilipphoto

Most érdemes paradicsomlevet készíteni. Fotó: shutterstock/pilipphoto

A paradicsomlevet az üvegbe varázsolni nem bonyolult feladat, csupán egy kicsit időigényes. Azzal kezdődik, hogy kifertőtlenítjük az üvegeket és a tetejüket. Ezután megmossuk a paradicsomokat és alaposan átnézzük. Ha bármilyen apró foltot találunk rajta, akkor azt kegyetlenül ki kell vágnunk belőle.

Ezután nagy fazékba tesszük és alacsony lángon addig főzzük, amíg szinte teljesen lé állaga lesz. Ekkor vesszük elő a paradicsompasszírozót. Átküldjük rajta legalább kétszer a főzetünket. Azért kétszer, mert előre biztosan marad még benne kipréselhető lé és hús.

Amikor mindent kinyertünk belőle és csak a magok valamint a paradicsom héja maradt vissza, akkor ismét fazékba öntjük a levet. Felforraljuk a levet. Ha sűrűbb paradicsomlevet szeretnénk, akkor akár 1-2órán át is forralhatjuk még, amíg olyan sűrűségű lesz, mint a konzerv paradicsom. Majd üvegekbe töltjük, lefedjük és száraz dunsztba küldjük két napra.

Ízesíthetjük a paradicsomlevünket borssal és zellerrel is. Ezeket akkor tesszük bele mielőtt kipréselnénk a levét.