Konyha

Töltött paprika felturbózva

A töltött paprika iáltalában minden családban kedvencnek számít. A háziasszonyok azért szeretik, mert gyorsan elkészül, a többiek pedig az ízéért. De bolondítsuk meg egy kicsit az ízét.

A paprika is most terem leginkább. Ha már unjuk a lecsót és annak befőzését, akkor készítsünk töltött paprikát. De ne azt a hagyományosat, hanem valami különlegesebbet. Már csak azért is, mert valaki éppen azért nem eheti, mert a paradicsom marja a gyomrát. Nekik ajánljuk a kapribogyós változatot, amely semmivel nem kíván több munkát, mint hagyományos társa. Ugyanakkor nem csak gyomorfájósoknak ajánljuk, hanem különleges vendégváró falatoknak is.

Elkészíthetjük a fogást akár pritamin, kaliforniai vagy kápia paprikából is, úgy még különlegesebb. Ha épp nincs kéznél köles, akkor használjunk barna rizst.

A hagyományos töltött paprika új köntösben. Fotó: shutterstock/Julie208

A hagyományos töltött paprika új köntösben. Fotó: shutterstock/Julie208

Hozzávalók: 

6-8 tölteni való paprika, 0,5 kg darált pulykahús, só, bors, pirospaprika, 1 nagy vöröshagyma, 1 teásbögre főtt köles, 4 gerezd fokhagyma, 1 marék kapribogyó, 3 doboz tejföl, 8 dkg vaj, 2 evőkanál zsír.

Elkészítése:

  • A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát pároljuk üvegesre a két kanál zsíron.
  • A darált húst keverjük össze a főtt kölessel.
  • Tegyük bele a megpárolt hagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
  • Szórjunk bele két kávéskanálnyi pirospaprikát is.
  • Vágjuk le a paprikák tetejét, a csumáját pedig szedjük ki belőle.
  • Töltsük meg a paprikákat a darált húsos töltelékkel.
  • Vajazzunk ki tűzálló tálat vagy tepsit.
  • Keverjük össze a tejfölt az apróra vágott kapribogyóval.
  • Tegyük az edény aljára a kapribogyós tejfölt.
  • Állítsuk bele a megtöltött paprikákat, amelyekre tegyük vissza a kalapjukat.
  • Morzsoljunk egy kis vajat minden paprika tetejére.
  • Fedjük le a tepsit vagy a tűzálló edényt.
  • Előmelegített sütőben 190 fokon legalább 30 percig sütjük.