Konyha

Ki ne dobd! Maradékból is finomat

Előfordul, hogy több étel készült, mint amennyire szüksége volt a családnak. Sebaj, a maradékokból sokszor még jobb ételeket lehet készíteni, mint az eredetiből. Íme a debreceni két élete.

Gyakori jelenség, hogy sokkal többet főzünk, mint amennyit végül megeszik a család. A maradékokkal nincs semmi baj, kivéve, ha a kukában landolnak. Akkor étel- és pénzpazarlás, plusz szükségtelen környezetszennyezés. Éppen ezért érdemes a maradékokat újra felhasználni egy másik ételhez. Ebben próbál segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül elnevezésű kampányában. Számos tippet, fortélyt árulnak el, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemetesbe. Például azt, hogy mi legyen a reggeliről megmaradt főtt debreceni sorsa. Azt javasolják, hogy ebédre készítsünk lecsót és karikázzuk bele. Nagyon jó ízt kölcsönöz majd a zöldséges ételnek. De a paprikás krumpliba is remekül passzol. Bármilyen főzelék feltétjeként is újra éledhet a reggeliről megmaradt főtt debreceni. Jó önmagában is, de még finomabb, ha forró zsírban átpirítjuk. De akár a virslit is helyettesíthetjük vele a hot-dogban.

Tésztaétel is készülhet vele, magyarosan.

A maradék főtt debreceni finom tésztaételként születhet újjá. Fotó: shutterstock/Elena Shashkina

A maradék főtt debreceni finom tésztaételként születhet újjá. Fotó: shutterstock/Elena Shashkina

Hozzávalók: 

maradék debreceni, egy adag csavart tészta, 2 evőkanál zsír, só, víz, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, 156 dkg sajt

Elkészítése:

  • Főzzük meg sós vízben a tésztát.
  • Vágjuk karikákra a debrecenit.
  • Forrósítsuk meg egy serpenyőben a zsírt.
  • Dobjuk rá a karikákra vágott debreceni.
  • Szórjuk rá az összezúzott fokhagymát.
  • Pirítsuk át a debrecenit, majd öntsük bele a főtt tésztát.
  • Forgassuk át vele.
  • Tálalásnál szórjunk rá petrezselyemzöldet és reszelt sajtot.