Konyha

A legjobb dolog, ami gyümölccsel történhet

A pálinka nagyon sokáig nem találta meg a helyét a magaskultúrában, részben joggal, hiszen az elkészített nedűk nagy része a kerítést szaggatta. A változás azonban néhány éve elindult és olyannyira jól alakult, hogy ma magára adó gourmet a pálinkát is ízléssel és érzéssel kóstolja.

A közelmúltig nem értettem a pálinkát. Persze tudtam, hogy már nem „húzóra” isszuk meg, hogy a gyümölcsöt keressük és az ízharmóniát, de hiába kerestem az alkohol valahogy folyton az utamat állta pont ott, ahol a gyümölcsöt találtam volna.

shutterstock_1223929480

Ez lehet, hogy a rossz pálinkának volt köszönhető, bár inkább abban hiszek, hogy a tanulási folyamat elején nem voltam felkészülve azokra az élményekre, amelyek akkor ott, néhány éve értek. Aztán egyszercsak szembe találtam magam egy pálinkamesterrel, aki akkor még csak tanítványként, mára már barátként tanítja nekem a fortélyokat, avagy az értékkeresést a poharak legmélyén. És ezt gondolom én a pálinkáról: hogy érték.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nemzeti identitásunk szerves része, dicső múltú disznóvágások karcos kísérője, de minden esetben közösségszervező. Ami lakásnak a konyha, az eseménynek a pálinka. Kicsit központ, kicsit biztonság, kicsit melengető és mégis olyasfajta erőt adó tétel, amely megmutatja azt, kik is vagyunk mi valójában. Mert a jó gyümölcs ízét, zamatát, aromáját egy lekvárból visszakövetni nem nagy ördöngösség, de egy jó pálinka az időzítés mestereinek műve.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Olyasfajta különleges tisztelgés a gyümölcs előtt, mint egy orákulum az egyszerű falusi emberek körében. Létezésével megmutatja a valót, mégis elrejti azt az avatatlan ízelők elől. Amikor érteni kezded, úgy érezheted, egy különleges csoport fogad a köreibe, mondhatjuk úgy is: a gyümölcsértők alázatos lovagjai, akik tudják, hogy néhány percen múlhat az, hogy a gyümölcs előtti maximális főhajtásból túl mélyre hajolás vagy esetleg csak egy hanyag biccentés kerekedik.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

És ahogy kóstolunk:
A pálinka kóstolás első szabálya, hogy a borhoz hasonlóan érdemes a gyümölcspárlatokat is egy kicsit megszellőztetni, hiszen igazi aromáját csak pár perccel kitöltés után adja ki.
A jó minőségű pálinka színe utal a jellegére, az alapul szolgáló gyümölcsre. A pálinka színe legtöbbször tiszta átlátszó. Sötétebb színt adhat neki, ha hordóban, illetve ha gyümölcságyon érlelték.
Élvezd az illatát. Intenzívet lélegezve, mélyen.
A kóstolást követően lehet száraz próbát végezni, hogy megtudjuk minőségi pálinkát fogyasztottunk-e. Ennek egyik módja, hogy az üres poharat 5-10 percre félre tesszük, majd ezt követően a pohárba beleszagolva kellemes, lekváros illatokat érezhetünk.