Konyha

Mennyi változata van a lecsónak?

A nálunk lecsóként ismert étel a világ számos más országában is készül, hasonló módon. Nálunk is van számos változata, amelyekkel érdemes megismerkedni, hiszen itt a paprika és paradicsom szezonja.

A lecsó hagymából, paprikából és paradicsomból áll, amelyet némi zsiradékon összefőzünk. Annyira népszerű étel, hogy még télire is rakunk el belőle üvegekbe, ahogy erről már korábban írtunk is.

A lecsónak számos változata létezik. Fotó: shutterstock/Oksana Shufrych

A lecsónak számos változata létezik. Fotó: shutterstock/Oksana Shufrych

A paprika, paradicsom, hagyma triumvirátusát azonban többnyire minden háztartásban feldobják egyéb ízekkel. A legegyszerűbb és legnépszerűbb megoldás, amikor csak tojást ütnek a lecsóra. Minél többet, annál finomabb. De készülhet vajas galuskával is, tejföllel nyakon öntve. Ez is egy igazán népszerű változat. Sokan szimplán csak erős paprikával és pirospaprika porral bolondítják meg a lecsó ízeit.

A kolbász és virsli karikákkal, tojással nyakon öntve igazán laktató lesz a lecsó. De nagyon finom akkor is, ha füstölt szalonnát vagy sonkát szeletelünk bele. Ha éppen kevés a paprika otthon, akkor dúsíthatjuk cukkinivel, főzőtökkel vagy csillagtök kockákkal. Ezeket akkor kell bele tenni, amikor a paprika már kissé összeesett. Ezután készíthetjük a fent említett módok bármelyikén. Akár gombát is szeletelhetünk a paradicsom, paprika és a hagyma közé vagy akár padlizsánkockákat is. De, ha csirkemájjal turbózzuk fel, akkor nagyon különleges ételt tehetünk a család asztalára. Akkor is különleges lesz, ha velővel dúsítjuk a zöldségeket.

Tehetünk bele főtt rizst, főtt kölest, babot, lencsét, tarhonyát, tésztát vagy akár főtt krumplit is, hogy még tartalmasabb ételt kapjunk.

Készülhet a lecsó bográcsban, úgy még különlegesebb lesz az íze. De süthetjük tepsiben, akár rakottas formában vagy agyagtálban.

A lecsó egyetlen fűszere általában a só. Ám, ha kissé fel akarjuk turbózni, akkor tehetünk bele kaprot, pláne, ha cukkinit, tököt vagy csillagtököt is teszünk bele. De szórhatunk bele kurkumát, pirospaprikát, bazsalikomot, majorannát vagy curry port is.

Jól látható, hogy a lecsó elkészítésének tényleg csak a fantáziánk szabhat határt.