Konyha

Ezeket tilos megtenni a konyhában

Van néhány konyhai praktika, amely nélkül elkezdeni sem érdemes a munkát. Ezeket alkalmazzák a nagy hírű séfek is, hogy megkönnyítsék dolgukat. Ezeket árulta el egy Michelin-csillagos séf.

A legjobb konyhai praktiáit árulta el a Michelin-csillagos séf, John Walton, aki  – többek közt – Gordon Ramsay kezei alatt tanulta ki a szakmát.

Hasznos tanácsok a konyahi biztonság érdekében. Fotó: shutterstock/Fortyforks

Hasznos tanácsok a konyahi biztonság érdekében. Fotó: shutterstock/Fortyforks

A legelső tanácsa egyben biztonsági kérdés is. Soha ne tegyük a mosogatóvízbe az épp használt éles kést. Belenyúlva ugyanis gyorsan elvághatjuk a kezünket.

Ugyanígy a biztonságunkat szolgálja az, ha a vágódeszka alá nedves törölközőt teszünk. A vágódeszka ugyanis könnyedén megcsúszhat a konyhapulton. De ebben megakadályozza a törölköző, és így nem vágjuk el magunkat a késsel.

A harmadik jótanácsa, amelyet a Good Housekeeping idézett, az, hogy minden ételt meg kell kóstolni, mielőtt feltálaljuk. Így megelőzhető, hogy rossz ízű étel kerüljön a tányérra és vendégeink csalódottak legyenek. Walton hangsúlyozta, hogy a séfek is így tesznek a biztonság kedvéért.

Ide tartozik a sózás művészete. Bár a só a szakács legjobb barátja, mert kiemeli az ízeket, de tudni kell, hogy mit, mikor és hogyan kell sózni. A zöldségek párolásához például asztali sót javasol, mert az gyorsan oldódik a vízben. Ám, amikor mér kész ételt ízesítünk, akkor a tengeri só a legalkalmasabb erre. Finomra őrölt kristályai sokkal jobb állagot és enyhébb ízt ad az ételnek.