Konyha

Gyorsabban elkészül, mint ahogy kiér a futár

Nem kell pontosan előkészíteni a pénzt, nem kell borravalót adni, az van rajta, amit kértünk és nem kell sokat várni, ha otthon sütünk pizzát. Nem bonyolult, csak néhány alapszabályt kell betartani.

Házi pizzát készíteni egészen egyszerű. Alapanyagokból sem kell sok, feltétnek pedig azt teszel rá, amit csak akarsz és szeretsz. Talán épp Jamie Oliver volt az, aki jónéhány évvel ezelőtt kísérletet tett pizzafutárral. Megrendelt egy pizzát és elkezdte megsütni maga is. A végeredmény az lett, hogy ő sokkal gyorsabban elkészült a pizzával, mint ahogy megérkezett a futár. Mondhatnád most, hogy könnyű neki, mert ő gyors és gyakorlott, de nem lenne igazad. Egy pizzát össze dobni tényleg gyorsabb, mint ahogy kihozzák. Arról már nem is beszélve, hogy olcsóbb is.

A pizza elkészítése nem bonyolult feladat. Fotó: shutterstock/SpeedKingz

A pizza elkészítése nem bonyolult feladat. Fotó: shutterstock/SpeedKingz

Egy átlagos nagyságú pizzához 15 dkg liszt elég, ehhez kell egy élesztőkocka harmada, egy kávéskanál cukor, csipet só, úgy két marék liszt a nyújtáshoz és maximum 1 dl víz. Ezekből az alapanyagokból lesz a tészta. Ahhoz, hogy igazi pizza tészta legyen belőle, először a langyos vízbe tedd bele a cukrot és alaposan keverd el. Morzsold bele az élesztőt, majd szórj a tetejére két csipet lisztet. Hagyd felfutni. Ehhez érdemes friss élesztőt használni, de ha csak szárított van, hát az sem baj. Azt még felfuttatni sem kell.

Amint megemelkedett az élesztős víz, beleöntheted a csipet sóval fűszerezett lisztbe. Csak gyúrd össze. Ha kevésnek találod a vizet önts méghozzá, ha netán sok lett és nagyon ragadna a vizes tészta, akkor szórj bele lisztet. Addig gyúrd kézzel, amíg egy jól formázható, ruganyos tészta lesz belőle és a keverőtál is tiszta lesz. Hagyd állni pár percet. Amikor elkezd dagadni, már dolgozhatsz is vele. Hints egy kis lisztet a pultra, húzd szát a tésztát, ahogy csak tudod palacsinta formájúvá, majd tedd a lisztezett felületre. Ezután szórd meg liszttel a tésztát és nyújtsd ki legfeljebb fél centi vastagra. Lehet kicsivel vékonyabb is. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és tégy rá szószt, majd mindazt, amit szeretsz.

Szószt úgy készíthetsz, hogy 2 dl paradicsomlevet keverj össze egy csipet őrölt borssal, egy teáskanál bazsalikommal, egy teáskanál oregánóval, 1-2 gerezd fokhagymával és egy teáskanál cukorral.

A pizzát minimum 200 fokra, de ha bírja a sütőd, akkor 220 fokra melegítsd és úgy 5-6 percen belül elkészül. Alsó-felső sütésre tedd, így az alja is ropogós lesz és a tetején is remekül megolvad a sajt.