Konyha

Cukkini, az íztelen jóbarát

Az uborka és a tök keveréke, ennek megfelelően meglehetősen íztelen a cukkini. Pontosabban semleges ízű zöldség, és éppen ez az előnye, ezért használható fel oly sok ételhez. Sóshoz, édeshez egyaránt.

A cukkini ebben az időszakban bőven terem, van belőle sárga, csíkos és sötét zöld héjú is. Ehető zsengén és méretesebb korában is. Érdemes frissen enni, mert eltenni nem igazán lehet. Legfeljebb lereszelve, mélyhűtőbe lehet eltenni, amelyből például tökfőzeléket készíthetünk. Pontosan úgy, ahogy azt az „egyszerű” tökkel tennénk.

A cukkini számos ételbe jó alapanyag. Fotó: shutterstock/Viktor Kochetkov

A cukkini számos ételbe jó alapanyag. Fotó: shutterstock/Viktor Kochetkov

A legnépszerűbb elkészítési módja a rántott cukkini, amelyet éppen úgy panírozunk be, mint a rántott húst.

Tehetjük bele lecsóba, mert remekül felszaporítja és jó íze nem változik meg tőle. De, ha már itt tartunk készülhet vele lekvár is. Miután átveszi mindennek az ízét, így a gyümölcsét is, ennek révén kevesebb gyümölcsből is készülhet sok gyümölcslekvár. Ehhez csak le kell reszelni és a gyümölccsel összefőzni. Majd a szokott módon befőttes üvegbe tenni és kidunsztolni.

Ha már az édességnél tartunk, beletehetjük brownie-ba is. Puha és finom lesz tőle, egyáltalán nem lesz zöldségíze.

De készíthetünk vele rakott cukkinit is, vagy akár sós rágcsaként is elkészíthetjük, ugyanis remek chips lesz belőle.

Elkészíthetünk cukkiniből pörköltet is, ahogy azt már korábban bemutattuk.

Mindezen túl dúsíthatjuk vele a rántottánkat is, kiadós reggeli lehet belőle.

Érdemes kihasználni, hogy még terem a cukkini, mert hamarosan befejeződik a szezonja.