×

Konyha

Készülj a télre: tartósítsd a zöldfűszereid

Ha van otthon neveld zöldfűszered, itt az ideje konzerválni télre, mert hamarosan véget ér a termő szezonja. Több módon őrizheted meg a zöldek frissességét, ízét és aromáját a következő hónapokra.

Bazsalikom, zsálya, petrezselyem, tárkony, kapor, zeller zöld, citromfű, majoránna vagy rozmaring. Akár cserépben is nevelhetjük a tizediken a konyha ablakában. Azonban az ősz közeledtével ezen zöld fűszerek ideje lejár. Elsárgulnak és télen már nem igazán használhatók. Érdemes ezért már most elkezdeni levágni és eltenni különböző módszerekkel.

Érdemes most eltenni zöldfűszereket télre. Fotó: shutterstock/mythja

Érdemes most eltenni zöldfűszereket télre. Fotó: shutterstock/mythja

Az egyik megoldás, hogy kiszárítjuk őket. Használhatunk hozzá aszalót vagy köthetjük csokorba és jól szellőző, de árnyékos helyen is felakaszthatjuk. Mindezek után összemorzsolva sötét dobozba zárjuk.

Megőrizhetjük az aromájukat úgy, hogy összevágjuk apróra, beletesszük jégkocka tartóba és olíva olajat töltünk rá. Fagyasztóba tesszük és addig ott tároljuk, amíg szükségünk nem lesz rá.

De lefagyaszthatjuk minden egyéb fakszni nélkül is. Csak szorosan csomagoljuk be zacskóba és máris dobhatjuk be a mélyhűtőbe. Összevágnod sem kell, így a lehető leggyorsabb tartósítási forma. Amikor kiveszed fagyottan, csak morzsolj le belőle fagyottan és összevágnod sem kell.