Konyha

Vajon helyesen tároljuk a zöldségeket?

Valószínűleg mindenki dobott már ki zöldséget vagy gyümölcsöt, ami egy-egy nagyobb bevásárlás után gyakorlatilag felhasználás nélkül, érintetlenül ment tönkre a hűtőben. Persze erre megoldás lehet, hogy a nyári melegben kevesebbet és gyakrabban vásárolunk, de van néhány igazi praktika, amit nem árt tudni a zöldség és gyümölcs tárolása kapcsán.

Azt, hogy a krumpli könnyebben kezd el csírázni, ha hagyma mellett tároljuk, már a nagymamáink is emlegették, ezért tettek mellé sokkal inkább almát, hogy tovább feszes és friss maradjon. Az almát pedig, ahogy például az avokádót is, citrommal lecsöpögtetve érdemes tárolni, így nem barnul be.

Meghosszabbíthatjuk a zöldségek frissességét. Fotó: shutterstock

Meghosszabbíthatjuk a zöldségek frissességét. Fotó: shutterstock

Ha már a bebarnult gyümölcsöknél tartunk, az alufólia lehet a megfelelő tárolási segédeszköz például a banánnál. Ha szárát körbetekerjük vele, nem csak tovább friss marad, de nem is barnul meg a déligyümölcs. De alufóliát használjunk akkor is, ha szeretnénk, hogy a brokkoli vagy a szárzeller ne veszítsen sokat kezdeti roppanósságából.

Legalább ennyire egyszerű és meglehetősen olcsó trükk, ha a frissen vásárolt gombát papírzacskóban tároljuk. A papír jobban magába szívja a nedvességet, így a gomba akár egy hétig is frissen tárolható a hűtőben. Ezen az elven működik a zöldsaláták tárolásának módszere is: ha műanyag dobozba téve egy konyhai papírtörlővel fedjük le, ami felszívja a nedvességet, tovább felhasználható marad.

A spárgát, az újhagymát és a különböző zöldfűszereket egyszerűen állítsuk vízbe, mint ahogy a fel nem használt fejes salátát is.