Konyha

Ha ősz, akkor szilva!

Lehet sárga, lehet lila, de ha piros, akkor még éretlen. Ki hinné, hogy hazánkban a szilva az egyik legelterjedtebb gyümölcs?

Idén is megrendezik a Szarvasi Szilvanapokat a szilvaérés idején, a háromnapos rendezvényen a kulináris élményeken túl koncertekkel és gyermekprogramokkal várják a látogatókat szeptember 6-tól 8-ig. Itt mindenki személyesen is megtapasztalhatja, hogyan és hányféleképpen kínálják a Körösök szívében ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt.

unsplash.com/Jakub Kapusnak

unsplash.com/Jakub Kapusnak

Ezen a fesztiválon valóban minden a hungarikummá „érett” gyümölcsről, a szilváról fog szólni: különböző szilvás receptek közül, minősített szilvapálinkákból és kézműves szilvás sörökből és rézüstökben rotyogó szilvalekvárokból is válogathatnak majd a látogatók. A rendezvény egy vasárnap délutáni szilvabúcsúztatóval zárul, és péntek délután egy felvonulással veszi kezdetét a Körös-parti kisvárosban, a kettő között pedig koncertekkel és különleges hagyományőrző műsorokkal várják az érdeklődőket.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az eseményen Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek. A látványkonyhában ízes szilvás étkek készülnek majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, mesterszakács vezetésével. Az elmúlt években nagy sikere volt a szilvás sütemények receptversenyének, melyet idén is meghirdettek a mestercukrász Erdős Hanna zsűrielnök vezetésével. Négy kategóriában osztanak díjakat, mint hagyományos, modern és egészségmegőrző süti, valamint a receptek elkészítésének módja, amelyhez videót kellett küldeni a pályázóknak.

A szilvanapi hagyományokhoz híven az eseményen idén is lesz pálinkaminősítési verseny.