Konyha

Tojásos reggeli csodák

A hétköznapi rohanás után a hétvége alkalmas arra, hogy kiadós, ínyenc, és a szemet is gyönyörködtető reggeli csodákkal kényeztessük magunkat.

A gasztro-forradalom ilyen mértékű robbanása mellett itt lenne az ideje, hogy túllépjünk a tojásrántottán. Hiszen tojásból megannyi izgalmas ételt készíthetünk reggelire. A tojással nem foghatunk mellé, ha reggeliről van szó, hiszen azon túl, hogy könnyedén növelhetjük vele a napi fehérje adagunkat, az egészségünkre is jó hatással van, gazdag ugyanis aminosavakban, antioxidánsokban és vasban.

  • A legegyszerűbb megoldás, ha pirítósból készítünk hozzá szendvicsalapot. Egy kis sonka, sajt és egy szelet sült bacon fölé jöhet a tükörtojás. Látványnak sem rossz és rendkívül ízletes.
  • Egyre népszerűbb a muffintepsiben tojást is sütni. Béleljük ki a mélyedéseit baconszeletekkel, üssünk bele 1-1 egész tojást és sózzuk meg a tetejét, majd toljuk a sütőbe. Tálaláskor még megszórhatjuk egy kis füstölt reszelt sajttal.
  • Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában nagyon egyszerűen elkészíthető a tojásos tortilla tekercs. Csináljunk 2-3 tojásból omlettet, majd csúsztassuk át egy tortilla tekercsre, ízesítsük sóval és borssal, díszítsük salátalevelekkel, majd egyszerűen csak csavarjuk fel.
    Fotó: Shutterstock

    Fotó: Shutterstock

  • A rántotta egyik különlegesebb változata a fritatta. Az olasz különlegesség ugyan összetételében hasonló az omletthez, ám ettől eltérően nem forgatják meg, és sütőben készítik el. Süssük egészségesen, spenóttal és mozzarellával: a lepirított hagymára tegyük rá a leforrázott spenótleveleket, daraboljunk rá mozzarellát, öntsük rá a felvert tojásokat és már mehet is a sütőbe. 10-12 perc alatt sül készre az ínycsiklandó reggelink.
  • Pizza nem csupán vacsorára, de reggelire is remek táplálék. A sonka és a tejföl mellé üssünk rá egy tojást, majd szórjuk meg sajttal. A rukkolát pedig csak a végén tegyük rá, ha már kivettük a sütőből.