Konyha

A vidéki létformát népszerűsíti a Marhajó ízek fesztiválja

A marhahús és a vidéki élet mellett kampányol a sárrétudvari Marhajó ízek fesztiválja. Minőségi alapanyagból készült ételekkel várnak minden látogatót szeptember 14-én.

Az immár harmadik alkalommal, Sárrétudvariban megrendezendő gasztronómiai és kulturális fesztivál házigazdájának célja a vidéki létforma népszerűsítése.

A vidéki élet előnyeit is népszerűsítik a fesztiválon. Fotó: shutterstock/Davidchuk Alexey

A vidéki élet előnyeit is népszerűsítik a fesztiválon. Fotó: shutterstock/Davidchuk Alexey

Lendvai Csaba, a Servet-2000 Kft. ügyvezetője elmondta, három éve született meg a gondolat benne, hogy egy olyan rendezvényt kellene csinálni, amely a fiatalokkal megkedvelteti a vidéki „szellemet” és kedvet ébreszt a marhahús fogyasztása iránt is. Hozzátette, a mai fiatalok közül egyre kevesebben maradnak falun és a marhahúsból készült ételek is ritkán vannak jelen a magyar konyhában.

A rendezvény „marhajó” ébresztéssel kezdődik, a délelőtt folyamán a főzőversenybe benevezett csapatok elkészítik ételeiket, természetesen marhahúsból. Az odalátogatókat áfonyaszószos ökörsült várja, de lesznek marhajó kolbászkák, marhaszegyből és hátszínből készült falatkák vörösborokkal „háziasítva”.

A programokon valamennyi korosztály megtalálja a szórakozását, a gyerekek válogathatnak solymász, arcfestés és ügyességi vetélkedő közül, az idősebbek pedig testépítő foglalkozáson vehetnek részt. A fesztiválon fellépnek Balázs Fecó és helyi művészeti csoportok, mint a 145 éves Zagyva László Vegyeskar, a Parasztkórus, valamint hastánc- és mazsorettcsoport.

A falunap és egyéb rendezvények mellett ez a fesztivál nemcsak a helyi közösséget mozgatja meg Sárrétudvariban, hanem az ország más tájáról is érkeznek vendégek. A szervező cég nemcsak a falu hírét viszi el, hanem kiemelt foglalkoztató is, hiszen 38 embernek nyújt biztos jövedelmet, ezáltal megélhetést ugyanennyi családnak.