Konyha

Három szendvics a vacsorából

A hétköznapokon a nagy rohanásban tízórait készíteni a gyerek(ek)nek mindig nagy kihívás. Ám van néhány fortély, amellyel felgyorsíthatjuk a folyamatot, ráadásul pénztárcabarát is.

Sokszor beérjük azzal, hogy a sarki kisboltban veszünk egy kakaós csigát, túrós táskát vagy valami más péksüteményt. Pedig egy kis odafigyeléssel magunk is készíthetünk nagyon finom szendvicset az előző napi vacsorából. Így csak a kenyeret, zsemlét kell beszerezni hozzá.

Vacsorából gyors és finom szendvicset készíthetünk másnap, tízóraira. Foó: shutterstock/baibaz

Vacsorából gyors és finom szendvicset készíthetünk másnap, tízóraira. Foó: shutterstock/baibaz

Remek szendvics készülhet például tojásos lecsóból. Semmi mást nem kell tennünk, mint két kenyér közé vagy zsemlébe tenni annyit a lecsóból, amennyi még nem esik ki belőle. Már csomagolható is. Akkor még finomabb, ha egy kis főtt-füstölt tarját is belekockázunk előtte a lecsóba.

Szintén ízletes szendvics lehet másnapra a sült húsból. Legyen az bármilyen sült hús. A kenyeret vagy zsemlét megkenhetjük a hús szaftjával, kisült zsírjával, de akár egyszerű vajjal is. Erre tegyük a sült hús szeleteket. Tehetünk rá még sajtot, retket, paprikát vagy salátát, esetleg olívabogyó karikákat.

Ha húslevest esetleg bablevest készítettünk, akkor a benne főtt húsok kiváló alapanyagai a másnapi szendvicsnek. A bablevesből a főtt, füstölt húst egy az egyben bele tehetjük a kenyérbe. Előtte vajazzuk meg, erre kerülhetnek a húsok. Ezután tehetünk rá sajtot, majonézt és salátalevelet esetleg retek karikákat.

A főtt húsból pedig egy kis vaj, petrezselyem, snidling, főtt tojás, só, pirospaprika és némi kakukkfű segítségével remek pástétom lehet. Csak össze kell mindezt darálni és már kész is. Mehet a szendvicsbe, amelybe tehetünk még sajtot, olívabogyó karikákat, salátát esetleg bacon szeleteket.

A resztelt máj is alkalmas arra, hogy a másnapi szendvics főszereplője legyen. Két módon is bele kerülhet. A legegyszerűbb, ha a zsírjával és szaftjával megkenjük a kenyeret, majd a májat bele szeleteljük. Tegyünk a tetejére szeletelt ecetes uborkát, majd sajtot. Már csomagolhatjuk is.

A másik módja az, ha összedaráljuk a resztelt májat egy kis petrezselyem zölddel és vajjal. Ezzel a pástétommal kenhetjük meg a kenyeret vagy zsemlét, amelybe tehetünk snidlinget, retek karikákat vagy akár sajtot is.