Konyha

Éttermeket és halüzleteket ellenőriztek

A nyár utolsó két hónapjában kiemelten ellenőrizték az éttermeket és halat kínáló boltokat. Találtak és le is foglaltak ismeretlen eredetű állat- és haltermékeket.

Összesen 958 kilónyi halat és halból készült terméket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata az ellenőrzések alatt. A halőrök 18 vállalkozásnál találtak hibát. Összesen 57 vállalkozást, vagyis éttermet vagy halat árusító helyet vizsgáltak meg júliusban és augusztusban.

Az ellenörzött helyek közel 30 százalékánál találtak szabálytalanságokat az ellenőrök. Fotó: shutterstock/PickOne

Az ellenőrzött helyek közel 30 százalékánál találtak szabálytalanságokat az ellenőrök. Fotó: shutterstock/PickOne

Azt tapasztalták a szakemberek, hogy a termékek jelölésére vonatkozó szabályokat sértették meg a legtöbben, azt is elsősorban a fagyasztott termékek esetében. Azok a termékek, amelyeket nem a jogszabályoknak megfelelően címkéztek fel minden esetben élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek – hívta fel a figyelmet a Nébih. Eredete ugyanis kétséges lehet, de legalábbis nehezen nyomon követhető.