Konyha

A leggyorsabb körtés desszert

Az ősz egyik remek gyümölcse a körte, amelyet nem csak nyersen ehetünk, bár úgy a legegészségesebb. Azonban remek desszertet készíthetünk belőle pillanatok alatt, akár vendégeknek is.

A körte önmagában is finom, de felszeletelve, sajttal igazán különleges csemege lehet, amely akár egy könnyű vacsoraként is megállja a helyét. Érdemes ebben az esetben valamely kemény sajttal felszeletelve tálalni a körtét úgy hihetetlenül finom ízeket varázsolhatunk a tányérunkra.

A sajttal, dióval sült körte kiváló őszi desszert. Fotó: shutterstock/Brent Hofacker

A sajttal, dióval sült körte kiváló őszi desszert. Fotó: shutterstock/Brent Hofacker

Ugyanakkor lágy sajtokkal is remekül passzol a körte. De a legjobb formája az, amikor meg is sütjük. A körtét ehhez először félbe vágva meg kell főzni fűszeres gyümölcslében. Ehhez tegyünk az almalébe vagy szőlő lébe 4-5 evőkanálnyi mézet, egy mokkás kanál fahéjat, és egy csipet őrölt szegfűszeget. Ebben főzzük puhára a körtét.

A kihűlt, puha körtére tegyünk camembert sajtszeleteket, annyit, amennyit csak rá tudunk halmozni. Majd a tetejére egy fél dióbelet. Az így felturbózott körtéket tegyük tepsibe és 180 fokon addig sütjük, amíg ráolvad a sajt.

Mire a sajt ráolvad, addigra a tetején a dió is annyira megpörkölődik, hogy kellemes ízt ad a sajthoz és körtéhez.

Még melegen érdemes tálalni egy könnyű ebéd vagy vacsora után.