×

Konyha

A csomómentes palacsintatészta titka

Sokan azért nem szeretnek palacsintát készíteni, mert rendszeresen harcot vívnak a tészta csomósságával. Pedig van rá egy igen egyszerű trükk, amellyel üzembiztosan elkerülhetjük.

A palacsinta tésztájának készítése nem nagy ördöngösség, csupán egy-két trükköt kell hozzá tudni, hogy mindig csomómentes, tapadásmentes és vékony legyen. Mert hát sokaknak az a gondja, hogy egyrészt csomós lesz a tésztája és bevetnek minden trükköt – turmix vagy szűrő -, hogy simává tegyék azt. Ám erre egyáltalán nincs szükség. Sőt, az alábbi módszerrel olyan palacsintatésztát rittyenthetünk, amely nem tapad le és vékony is lesz. Nem kell bele olajat se tenni. Sőt mérlegre sincs szükségünk hozzá, mindössze egy kanálra, tálra és fakanálra.

A csomómentes palacsinta tészta készítése nem titok többé. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A csomómentes palacsinta tészta készítése nem titok többé. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Az elején az a feladat, hogy eldöntsük mennyi palacsintát is akarunk készíteni. Úgy ötven darabhoz – ha sok az édesre éhes száj – hat tojásból már el lehet készíteni. Mindehhez arra van szükség, hogy elsőként a tojásokat üssük fel a tálba. Ezután tegyünk hozzá annyi csapott evőkanálnyi cukrot, amennyi tojást felütöttünk. Keverjük el alaposan. Ezután öntsünk hozzá tejet. Ennyi tojáshoz legalább fél liternyit, de lehet 1-2 dl-el több is. Ezután tegyünk bele annyi lisztet, hogy sűrű nokedlitészta állagú legyen. Ilyen állapotában alaposan keverjük el. Amikor már sima, akkor öntsük fel szódavízzel vagy buborékos ásványvízzel. Annyival, hogy amikor belemárjuk a merőkanalat és lecsorgatjuk, akkor jól bevonja a tészta. És már kész is.

A letapadását úgy kerülhetjük el, hogy igazán forróra melegítjük fel a serpenyőben. Csak egy kávéskanálnyi zsírt vagy olajat tegyünk bele és amikor már füstöl (és füstöljön, mert úgy lesz jó és nem tapad le), akkor öntsünk bele annyi tésztát, hogy szétterüljön a serpenyőben. Ezután már gyerekjáték lesz megfordítani. Figyeljünk arra, hogy a serpenyő egész végig forró legyen, mialatt palacsintát sütünk.