Konyha

Olaj – a folyékony orvosság

Úgy tartják, a növényekben a természet gyógyító ereje lakozik. Hiszen az egészséges táplálkozással és életmóddal betegségek előzhetők meg, ehhez szervezetünk erősítésére, karbantartására és a szükséges vagy épp hiányzó elemek, ásványi anyagok bevitelére, folyamatos pótlására van szükség.

A természetes összetevőket, főként növényi származékokat, telítetlen zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó étrend jótékony hatással van a szervezetünkre, bőrünkre, sőt akár még vágyfokozónak is használható.

Az olajok jótékony hatása olyan, mint a folyékony orvosságé. Fotó: Shutterstock

Az olajok jótékony hatása olyan, mint a folyékony orvosságé. Fotó: Shutterstock

Az olajok jótékony hatása olyan, mint a folyékony orvosságé. Ezek közül is a legértékesebbek a hidegen sajtolt olajok, mivel a hőkezeléssel szemben, ebben a folyamatban nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és a vitaminok megőrizve meg az olajok értékes hatóanyag-tartalmát. A megtisztított és préselt magokból – akár házilag is – kinyert olaj mentes minden külső szennyeződéstől, nem tartalmaz adalékokat, vegyszereket vagy színezőanyagokat.

Tartalmaznak ellenben zsírokat, lecitint, antioxidánsokat és különböző nyomelemeket. A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejtjeink fiatalságát és működését biztosítják, gondoskodnak a sejtmembránok rugalmas állapotáról, erősítik az idegeket, lúgosítják a szervezetünket. Az olajok biztosítják azokat a tápanyagokat, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani.

Az E-vitamin az egyik alapvető vitaminja testünknek, melyet természetes forrásból, a hidegen sajtolt olajokból biztosíthatunk szervezetünk számára. Leginkább a búzacsíraolajban találkozhatunk vele, de nagy adag E-vitamin van az európai mogyoróból készült olajokban is, sőt a sokat emlegetett és köztudottan sok jótékony hatással bíró tökmagolaj is tele van hasznos tápanyagokkal, többek között például E-vitaminnal is. Csak úgy, mint a napraforgó, az avokádó vagy a szőlőmagolaj.