Konyha

Újrahasznosítás és műanyagmentesség az áruházláncoknál is

Úgy tűnik, a fenntartható fejlődés gyakorlata lassan bekúszik a szupermarketekbe is. Néhány népszerű üzletlánc eddigi kezdeményezéseihez most egy újabb csatlakozott.

Múlt héttől ugyanis a teljes hálózatában elérhetővé tette a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat a Spar Magyarország.

A társaság húsz – győri, szegedi és tatabányai – áruházában március végétől tesztelte újdonságként az újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat, amelyekből a tesztidőszakban több tízezer talált gazdára. A vásárlói érdeklődés jelentősen meghaladta a cég által vártat, ezért szeptember 10-től teljes magyarországi hálózatában árusítja ezt a csomagolóeszközt.

Többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat használ a Spar Magyarország. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az alternatív megoldással, a strapabíró tasakokkal – melyekkel egyébként számos alkalommal újra lehet vásárolni, akár éveken át – a környezettudatos vásárlásra akarja ösztönözni a vevőket.

A boltban már a nyár végétől a vevők az otthonról vitt, saját csomagolóeszközeikbe is tehetik a nem előrecsomagolt zöldség- és gyümölcstermékeket. A hozott csomagolóanyagos súlymérésben a boltokban plakátok nyújtanak segítséget.

Korábban egyébként már más üzletláncok is indítottak a környezettudatosság jegyében hasonló kezdeményezéseket. Nemrég például a Lidl jelentette be, hogy év végéig megszünteti a magyarországi áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, majd az azonnal fogyasztható, azaz „ready to eat” termékekhez csomagolt műanyag evőeszközöket és szívószálakat vonja ki a forgalomból.

Az év elején pedig az Aldi jelentette be, 2025-re a saját márkás termékek esetében 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni.