Konyha

Zakuszka: egy nagyszerű páros krémes elegye

Az eredetileg örmény étel, moldovai közvetítéssel került Erdélybe és sokan sokkal inkább hagyományos erdélyi ennivalóként ismerik. Alapja a paprikakrém, amelyet más zöldségekkel szoktak ízesíteni, nagyon sokféle változata ismert. Általában padlizsánból, pritaminpaprikából és hagymából készítik, de vannak, akik tökkel, cukkinival, néha répával vagy épp gombával egészítik ki a hozzávalók sorát.

Elsősorban kenyérre kenve fogyasztják, de tálalhatjuk szószként húsok mellé vagy raguk és egyéb ételek kísérőjeként is. Dunsztolva, hideg, száraz helyen sokáig eláll.

Azt mondják, az igazi zakuszka titka a faszénen grillezés. Akinek azonban nincs a kertjében egy grillező, vagy épp ideje nem engedi, simán egy tepsiben a sütőbe is tolhatja a padlizsánt, amíg a héja meg nem sötétedik vagy ráncosodik. Ugyanígy járhatunk el a piros húsú paprikával is. A grillezéstől nyilván kellemesebb aromájú lesz ez a zöldség, de sütőben is ugyanúgy elkészíthető. Süssük héjastól és forgassuk közben. Mind a két zöldséget szabadítsunk meg a héjától, ha megsült és tegyük aprítógépbe, pürésítsük.

A zakuszka két elengedhetetlen alapanyaga a paprika és a padlizsán. Fotó: Shutterstock

A zakuszka két elengedhetetlen alapanyaga a paprika és a padlizsán. Fotó: Shutterstock

A dinsztelt hagymával, paradicsomlével és fűszerekkel, valamint olajjal főzzük az elegyet, míg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt – akkor van igazán kész, ha az olaj megjelenik a krém tetején – töltsük üvegekbe és tegyük dunsztba. A zakuszka felbontás után nem áll el sokáig, hamar meg kell enni.

Az alapkrémet többféle változatban is elkészíthetjük, tehetünk hozzá például előfőzött formában babot, amit szintén pürésíteni kell, vagy különféle gombákat, esetleg cukkinit vagy sárgarépát. Sőt van, aki a különféle zöldségek helyett rizzsel dúsítja a zakuszkát.