Konyha

Szüretelj otthon, legyen saját mustod a konyhádban

A szüret derekán tartunk és aki egyszer már vett részt benne, sosem feledi a friss must ízét. Ám ahhoz, hogy újra megízleljük nem szükséges szüretre menni, otthon is készíthetünk mustot könnyedén.

A must íze páratlanul finom. Persze nem szabad belőle nagyon sokat inni, mert bizony hasmenést okozhat. A must páratlan ízét azoknak sem kell nélkülözniük, akik nem hivatalosan egyetlen szüretre sem. Könnyedén készíthetünk otthon is frissen préselt szőlőlevet.

Mustot a saját konyhánkban is készíthetünk. Fotó: shutterstock/Tatiana Vorona

Vásároljunk nagyobb mennyiségű édes szőlőt. A színe teljesen mindegy, kivéve, ha kifejezetten “fehér” vagy “vörös” mustot szeretnénk készíteni. Ha összekeverjük, akkor “rozé” árnyalatot kap a mustunk. A legideálisabb, ha kipréseljük a szőlő levét egy erre a célra készített mini szőlőpréssel. Ilyet bármely gazdaboltban kaphatunk. Annyira kicsi, hogy elfér a konyhaszekrényben is és kényelmesen dolgozhatunk vele a konyhaasztalon. Ezután nincs is más dolgunk, mint bele tenni a szőlőt és rendeltetés-szerűen kipréselni.
Amennyiben nincs ilyen szerkezetünk, akkor is van lehetőségünk mustot készíteni. Ehhez egy késes aprítóra és egy szűrőre van szükség. Tegyük a késes aprítóba a leszemezett szőlőszemeket. Aprítsuk addig, amíg folyékonnyá válik. Ezután szűrő segítségével szűrjük le egy edénybe. A szűrőben maradt maradékot egy szilikon lapát segítségével nyomkodjuk ki. Már kész is a must és ihatjuk.
Fontos tudni, hogy a mustot csak frissen kipréselve érdemes fogyasztani. Hűtőben maximum egy napig érdemes tárolni, ugyanis hamar elkezd forrni. Persze ekkor is megihatjuk még, bár ekkor már murcinak hívják. Egy kicsit csípőssé válik az íze, mintha szódavizet öntöttünk volna bele.