Konyha

Így vásárolj szilvát

Az ősz egyik különleges gyümölcse a szilva. Többnyire aszalt, lekvár vagy pálinka formájában használjuk. Pedig számos ételbe kitűnő. De nem mindegy milyet vásárolunk.

A boltokban több fajta szilvát vehetünk. Elsősorban C. Lepotica, Stanley, Bluefre nevű fajták közül választhatunk. Az ősi tradicionális fajta, a Besztercei szilva már nincs forgalomban, mert már nem termesztik. Ugyanis ez a fajta nagyon érzékeny a vírusokra és ezért inkább ellenállóbb fajtájúakat termesztenek.

Befőttnek vagy lekvárnak csak tökéletes szilvát szabad használni. Fotó: shutterstock/Tatyana Berkovich

Ha szép és ízletes szilvát szeretnénk vásárolni, akkor jó tudni, hogy a gyümölcs nem utóérő. Tehát az eleve zöld árnyalatút nem érdemes megvásárolni, nem lesz jobb íze idővel – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalán. Ugyanakkor nagyon nehéz megállapítani azt, hogy mennyire érett is a szilva, miután hamvas, szürke réteg borítja. Mindezen túl figyeljünk arra, hogy egészséges alakja legyen, ne legyen eldeformálódva. Ne legyenek rajta ragacsos cseppek és levelek se tapadjanak rá. Ezek ugyanis a fertőzöttség jelei lehetnek – javasolja a Nébih.

Ha sikerült kiválasztani a legjobb gyümölcsöket, akkor otthon a hűtőben egy hétig tárolhatjuk. Ennyi ideig áll el anélkül, hogy megromlana. Ilyenkor elkészíthetjük belőle a kedvenc szilvás gombócunkat, amelynek tésztájában például hagyományos burgonya helyett édesburgonyát tehetünk.

Ha befőznénk lekvárnak, akkor különösen oda kell figyelni arra, hogy egészséges gyümölcsöket használjunk fel. De befőzést minél hamarabb el kell kezdeni. A befőzéshez a lehető legtisztább edényeket kell használni. Az üvegeket is alaposan fertőtleníteni kell.