Konyha

Gyömbér, amely gyógynövény és fűszer is

Miért is érdemes beépíteni a gyömbért az étrendedbe? Tudtad, hogy a gyömbér szinte minden létező betegség ellen hat? Fűszer és gyógynövény is, így egyetlen konyhából sem hiányozhat.
A gyömbért, mint fűszernövényt és orvosságot már évezredek óta ismerik, használják szere a világon. A gyömbér (Zingiber officinale) gyékényszerű, egyszikű növény, amelynek a gyökerét használjuk fel fűszerként és gyógynövényként. A növény eredetileg Dél- és Kelet-Ázsiában volt honos, manapság Kínában, Indiában, Japánban, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Nigériában termesztik.

Minden konyhában lennie kell gyömbérnek. Fotó: shutterstock/Maya Kruchankova

A kínai és indiai orvostudományban már az ókor óta ezt a növényt tartotta a gyógyítás első pillérének. Az indiai konyha és orvoslás (ajurvéda) szerint, a gyömbér nem csak a testet, de a lelket is gyógyítja, illetve az intelligenciát fokozza.
Itt az ideje, hogy összeszedjük milyen egészségügyi jótékony hatása van még ennek a pikáns, csípős, édes, különleges növénynek még azontúl, hogy a konyhaművészetben szinte mindenféle ételt; levestől és főételen át a desszertig elvarázsol.
1. A cukorbetegséget megelőzheti, illetve féken tartja. Csökkenti a vércukorszintet és erősíti az inzulin hatását.
2. Védi és erősen tartja a szívet. A koleszterint csökkenti, illetve megakadályozhatja a vérrögképződést.
3. Immunerősítő, csak úgy, mint a méz. Így a megfázás, influenza ellen elengedhetetlen a gyömbér tea fogyasztása.
4. Az ízületi gyulladások ellen is hatékony. Mivel a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, így csillapítja a reuma, az ízületi gyulladás, és a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalmakat is.
5. Akár a rák ellen is hatékony lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás során bebizonyították, hogy az őrölt gyömbérnek sejt ölő hatása van, így megakadályozza, és lelassítja a rákos megvadult sejtek növekedését.
Gyömbér tea recept
A friss gyömbért megmossuk, leszereljük. Nem szükséges meghámozni. A vízben 20 percen keresztül forraljuk majd levesszük a tűzről, hagyjuk 10-15 percig állni a vízben, majd leszűrjük. A teát ízesíthetjük még citrommal és mézzel.
Ez a leghatékonyabb módja, a gyömbér fogyasztásának. A teát érdemes naponta inni.