Konyha

Elfeledett, régi klasszikus étel

Kicsit divatjamúlt a héjában sült burgonya, pedig remek étel készíthető belőle, ráadásul kevés munkával. A burgonya egyébként is sokoldalú alapanyag, érdemes belőle egy adagot mindig otthon tartani.

Az őszi, hűvös időjárást úgy is lehet kellemesebbé tenni, ha otthon bekapcsoljuk a sütőt. A kiáradó illatok betöltik otthonunkat és kellemes hangulatot teremtenek. De nem csak süteményeket érdemes ilyenkor sütni, hanem finom és ízletes héjában sült krumplit is.

Igazán melengető és bekuckózós étel a héjában sült burgonya. Fotó: shutterstock/pilipphoto

Ehhez válasszunk nagyobb burgonyaszemeket. Főleg a sárga húsú krumplik finomak. A sütése nem bonyolult feladat. Mossuk meg a burgonyákat, majd helyezzük a sütő rácsára. Állítsuk be a sütőt 190 fokra és süssük addig, amíg megpuhul a krumplit. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy hústűt szúrunk bele.

Amikor elkészült, nagyon ropogós a héja. Nedvesítsünk meg egy tiszta konyharuhát és abba tegyük a sült burgonyákat. Hagyjuk benne addig, amíg meghűlnek. Ehetjük vajjal, sóval és sajttal. De nagyon finom húsos szalonnával, sült hús zsírjával és lilahagymával is.

Aki egy kicsit kifinomultabb ízekre vágyik, annak érdemes ketté vágni a burgonyát, kivájni a belsejét úgy, hogy egy kosár legyen belőle. A krumpli belsejét keverjük össze tejföllel, sóval, snidlinggel, sült bacon darabokkal és töltsük vissza a krumpli héjába. A tetejét megszórhatjuk sajttal. De ugyanígy összekeverhetjük a krumpli belsejét kékpenészes sajttal vagy akár többféle sajtreszelékkel is.