Konyha

Három villámgyors vacsora egy alapanyagból

Reggelire, főzve, mustárral esszük általában a virslit. Pedig ez az egyszerű ételből több, finom étel készíthető. Íme három változat, amelyek kényelmes reggeliként vagy gyors vacsoraként tálalhatók.

A virsliből létezik baromfi, sertés, juhbeles, koktél avagy frankfurti. Érdemes azt a változatot a kosarunkba tenni a boltban, amelyben a legnagyobb a hústartalom. Egyébként remekül fagyasztható, így ha tárolunk belőle a mélyhűtőnkben, akkor pillanatok alatt laktató vacsorát varázsolhatunk a családi asztalra.

Szívet is késíthetünk virsliből. Fotó: shutterstock/Martin Vorel

Frankfurti virsliből remek sült karika készíthető úgy, hogy beirdaljuk a virslit fél centinként. Ezután összetűzzük fogpiszkálóval a két végét. Olajat vagy zsírt forrósítunk egy serpenyőben és bele tesszük a virslikarikát. Megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk. Ezután a közepébe tojást ütünk, sózzuk és megszórjuk sómentes ételízesítővel. Fedőt teszünk rá és addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.

Ezt az ételt tovább cifrázhatjuk úgy, hogy szív alakot formázunk a virsliből: ketté vágjuk hosszában, de a végétől egy centire egyben hagyjuk. Szintén fogpiszkálóval összetűzzük a kettévágott végét úgy, hogy szív alakú legyen. Ugyanúgy járunk el vele, mint a karika formánál.

Tésztába burkolva, akár reggelire is elkészíthető. Fotó: shutterstock/NatalyaMatveeva

A másik nagyon egyszerű vacsi, de akár reggeli is lehet belőle, ha a virsliket tésztába burkoljuk. Ehhez sem kell nagy konyhatündérnek lenni, mert érdemes a gyorsaság érdekben kész tésztát használni. Lehet leves vagy vajas tészta. Csak terítsük ki a tésztát, helyezzük rá a virsliket és vágjuk méretre a tésztát. Tegyünk ketchupot a virslire, majd tekerjük a tésztába a virsliket. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe és kenjük meg a tetejét tojással. Süssük 180 fokon készre a házi hot dogunkat.

Pörköltnek is kiváló alapanyag a virsli. Fotó: shutterstock/Slawomir Fajer

Készülhet virsliből pörkölt is, ugyanolyan módszerrel, mint az eredeti. Csak dobjuk rá a virslikarikákat a megpárolt hagymára, szórjunk rá piros paprikát, forgassuk össze és öntsük fel annyi vízzel, amely ellepi a virsliket. A sóval bánjunk csínján, mert a virsli önmagában is sós. Akkor van kész, amikor sűrű szaftja lesz az ételnek. Sült hasábburgonyával javasolt tálalni.