Konyha

Aranyos és mégis egyszerű édesség

Krúdy Gyula és Jókai Mór köztudottan szeretett jókat enni, de Arany János sem volt kivétel. Egyik receptjét meg is írta egy levélben.

A „hallgati ember”, aki csodagyerek volt és a szavak embere, szeretett enni is. Mivel sokat nélkülözött életében, ezért nem álltak távol tőle az egyszerű, olcsó, ám laktató ételek. Az egyik kedvence a marcza fánk volt, amelynek receptjét jóbarátjának, Szilágyi István költőnek még levélben is elküldte. Bár azóta eltelt több mint száz év, az ételt még ma is el tudjuk készíteni.

Tulajdonképpen egyszerű palacsintatészta zsírban kisütve, amelyt porcukorral vagy akár lekvárral is gazdagíthatunk.

A receptet a korabeli mértékegységgel írta le, vagyis még meszely szerepelt benne. De nem túl bonyolult megfejteni a rejtélyt. Bár Arany nagyon puritán receptet írt le, mi már ízesíthetjük vaníliával, citromhéjjal is.

A marcza fánk az egyik legegyszerűbb édesség. Fotó: shutterstock/Evgeny Tomeev

Hozzávalók:
2 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor, 3 dl tej, 20 dkg liszt, zsír.
Elkészítése:
A tojásokat üssük egy tálba.
Tegyük hozzá a cukrot, sót és keverjük össze.
Öntsük hozzá a tejet.
Keverjük bele a lisztet. Ha sűrű lenne, akkor tejjel tovább hígíthatjuk. A lényeg, hogy palacsinta tészta (folyékony) sűrűségű legyen a tészta.
Megforrósított bő zsírba evőkanalanként tegyük bele a tésztét.
Mindkét oldalát süssük világos barnára.