Konyha

Édességre vágysz, de nem akarsz hízni?

Mindannyian fogyókúráztunk már, és egy darabig bírtuk is a finom falatok nélkül, de egy idő után ölni tudnánk valamilyen édességért. Íme két olyan desszert recept, amelyek kímélik az alakot, de mégis olyan mintha cukrászdába mentél volna bűnözni.

Brownie, kicsit másképp

Elképzelhetetlen, hogy ez a tömény csokoládés gyönyör diétás formában létezhessen! Pedig igen is létezik; a brownie alapja a csokoládé, és a kakaó önmagában nem hizlal, sőt anyagcsere gyorsító hatása van. Ha pedig elhagyod a cukrot, és a lisztet, máris sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint eddigi formájában.

fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hozzávalók:
200 gramm cukormentes keserű étcsokoládé
3 db tojás
25 gramm kakaópor (ha lehet cukormentes legyen ez is)
40 gramm margarin
1 csipet só
fahéj és édesítőszer ízlés szerint (lehet akár sztívia is)
1 evőkanál vanília aroma
sütőpapír

Elkészítés: Először is melegítsd fel a sütőt 180 fokra. A három tojást verd fel egy tálban, közben add hozzá a csipetnyi sót, a kakaóport, a fahéjat, és az édesítőszert. Ezután az étcsokoládét törd kis darabokra, add hozzá a margarint, keverd jól el, és így forrald fel alacsony lángon egy lábasban, addig amíg nem olvad szépen egybe az egész. Vigyázz, nehogy odaégjen a csoki! A lángról húzd le a csokoládés masszát, és öntsd bele a felvert tojásokat. Keverd jól el, míg összeérnek a színek, és öntsd az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőben elég neki 15-20 perc. Nem baj, ha a közepe még kicsit lágynak tűnik, mert a levegőn tömörebbé fog összeállni, ha kihűl.

Zabpehely süti meggyel és almával

A zabpehely fontos, a napi rost beviteled miatt, így már önmagában is diétás, a gyümölcsök pedig már csak a hab a tortán!

Fotó: iStock.com/KarpenkovDenis

Hozzávalók:
3-4 db alma lereszelve
25 dkg zabpehely
25 dkg magozott meggy (használhatsz befőttet is)
fahéj ízlés szerint
5 dkg margarin
1 evőkanál édesítő (sztíviát használj)
fél csomag sütőpor
vágott dió ízlés szerint
kevés margarin a tepsi kenéséhez

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A fent látható összes hozzávalót rakd egy nagy tálba, és kezdd el összenyomkodni a hozzávalókat. A diónak csak a felét szórd bele, mert abból még kelleni fog későbbre. Keverd jól át, majd kézzel helyezd át a masszát egy lehetőleg magas falú, előzőleg margarinnal kivajazott tepsibe. Szórd meg a tetejét a maradék dióval. Nagyjából 20-25 perc alatt elkészül, de onnét tudhatod, hogy tökéletesen átsült, ha a dió megpirul a tetején. Ettől a finomságtól az egész lakásban elképesztően finom diós almás pite illat lesz!