Konyha

Készíts saját fűszerkeveréket!

Könnyedén készíthetsz te is fűszerkeveréket. Ráadásul a saját ízlésedre szabhatod. Nem lesz benne ízfokozó, csomósodást gátló és hasonló adalékanyag.

Érdemes otthon tartani sokféle fűszert, mert az ételek ízét változatossá tehetjük velük. Egy egyszerű csirkecombot számtalan módon ízesíthetünk, a zöldséges ételekről már nem is szólva.
Készíthetünk saját fűszerkeveréket is, így még gyorsabban készülhetnek el az ételeink. Ráadásul a saját keveréket teljesen a szánk ízére hangolhatjuk. Érdemes legalább három féle keveréket is készen tartani a konyhánkban, ezeknek gyakran jó hasznát vehetjük.

Saját fűszerkeveréket pillanatok alatt készíthetünk. Fotó: shutterstock/aboikis

Olaszos fűszerkeverék
Hozzávalók: negyed teáskanál bors, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál cukor.
Használhatjuk pizza szószhoz, bolognai spagettihez vagy bármilyen olaszos szószhoz. Meglepő, de a sült csirkecombot is remekül ízesíti.

Gyros fűszerkeverék
1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál oregánó, fél teáskanál fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál chilipor.
Készíthetünk gyrost csirkemellből, sertés combból, de a legjobb pulyka comb filéből lesz.

Magyaros fűszerkeverék
1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 1 teáskanál majoranna, egy teáskanál kakukkfű, fél teáskanál bors, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál lestyán.
Megszórhatunk vele sütni való húsokat, tehetjük ragukba, de akár húslevesbe is megállja a helyét. Bár ez utóbbi esetben egészítsük ki egy kis tárkonnyal.