Konyha

Az ősz sem múlhat el nélküle: padlizsán

Számos formában felhasználható, rendkívül egészséges és még finom is. A nadragulyafélék családjához tartozó padlizsán nem csak nyáron, hanem ősszel is kedvelt alapanyag a konyhában.

A padlizsán, mint számos másik színes zöldség, rendkívül tápláló, értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is szívesen fogyasztják, de gazdag még rostban, C-vitaminban, folsavban, ezen kívül pedig jelentős kálium-, foszfor-, és kalciumforrás.

Sokoldalú felhasználhatósága miatt kedvelt alapanyag lett a konyhákban az elmúlt évek során. Ha szereted ezt a lila csodát, az ősz sem múlhat el nélküle. Már egyetlen darabból kiváló fogásokat készíthetünk.

freepik.com/Dragana_Gordic

Padlizsános lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg lecsónak való paprika
50 dkg padlizsán
50 dkg lédús paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 tk. őrölt piros paprika
olívaolaj

Az apróra vágott hagymát olívaolajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a felkarikázott paprikát is. Szórjuk meg pirospaprikával, szétnyomott fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet. A felkockázott paradicsomot a végén adjuk az egészhez, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre.

Paradicsomos-mozzarellás sült padlizsán
Hozzávalók:
2 padlizsán hosszában félbevágva
2-3 paradicsom karikákra vágva
2 csomag mozzarella karikákra vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 kis marék bazsalikom felaprítva (helyettesíthető 1 tk szárított bazsalikommal)
1 dl olaj
2 tk só
bors ízlés szerint

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A félbevágott padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsiben toljuk a sütőbe, öntsünk rájuk olajat, és sózzuk meg őket.
200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 percet süssük, míg meg nem barnul. Addig a maradék olajba keverjük bele a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, egy csipet sót és kevés borsot. Ezt a fűszeres olajat oszlassuk el egyenletesen a már puhára sült padlizsánokon. Fedjük le a paradicsomkarikákkal és tegyük vissza a sütőbe 5-7 percre, majd tegyük rá a mozzarellát is. Addig kell sütni, míg a sajt meg nem olvad rajta. Tálaláskor díszítsük friss bazsalikommal.