×

Konyha

Zöld füge az üvegben

Egyre több helyen látni fügefákat, amelyek már nyár közepe óta ontják gyümölcseiket. Amik már nem fognak megérni azokból finom befőttet lehet készíteni.

Fügefák sokaságát láthatjuk például a Balaton környékén, de máshol is megterem. Vannak már olyan lakótelepek is, ahol remekül érzik magukat ezek a fák, mi több, bőségesen teremnek is. Érdemes a fügét nyersen enni, mert rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre.

A zöld fügéből különleges befőtt készíthető. Fotó: shutterstock/al1962

Termése a nyár közepétől szedhető, de még most is találhatók rajta gyümölcsök. Ezek a termések már nem érnek be a meleg és elegendő napfény nélkül. Ugyanakkor nem kell lemondani róluk. Kiváló befőtt lehet belőlük, amelyből sütemények és finom desszertek készülhetnek. Akár csak pusztán tejszínhabbal is tálalhatók.

A zöld fügét szedjük le és mossuk meg alaposan. Vágjuk le a szárát. Ha netán bármilyen sérülés lenne a gyümölcsön, azt vágjuk ki. Dobjuk lobogó, forró vízbe egy-két percre a fügéket, majd szűrjük le. Fertőtlenítsünk ki befőttes üvegeket.
Készítsük el a füge levét úgy, hogy sima vízbe tegyünk annyi cukrot, hogy nagyon édes legyen. Ha szeretjük a fahéjat, azt is tehetünk a lébe. Forraljuk a vizet addig, amíg sűrű szirup lesz belőle. Tegyük a fügéket egészben (lehet félbe vágva is) a befőttes üvegekbe, jó szorosan. Ezután öntsük rá a forró szirupot, hogy teljesen elfedje a fügéket.

Csavarjuk rá az üvegek tetejét és tegyük száraz dunsztba. Ez a befőtt annyira különleges, hogy akár gasztro ajándék is lehet belőle, mondjuk karácsonyra.