Konyha

Egészséges őszi vacsorák pillanatok alatt

Egy dolgos hétköznap este nem feltétlenül vágyunk a konyhában hosszasan tevékenykedni. Akkor sem, ha egyébként szeretünk főzni. Összehozhatunk azért gyors vacsorát könnyedén, néhány apró fortéllyal.

A hétköznapi villám vacsorák könnyedén összehozhatók és változatosak is lehetnek, még ősszel is. Dacára, hogy a saláták időszaka véget ért, bár persze léteznek téli saláták is. Ráadásul ezek a vacsorák nem feldolgozott élelmiszerből készülnek, így még egészségesek is.

A sütő ősszel is jó barátunk, ha gyors vacsorát készítenénk. Fotó: Pixabay

A titok nyitja az, hogy olyan alapanyagokat kell választani, amelyeket nem kell hosszasan előkészíteni és főzni. Ilyen például a tészta, rizs, burgonya, édesburgonya, sütőtök, köles vagy quinoa. Ezek az alapanyagok gyorsan megfőnek, nagy felügyelet és gyakorlat sem szükséges ahhoz, hogy elkészítsük. Amíg megpuhul a rizs, quinoa vagy a köles, addig simán összedobunk egy gyors ragut. Például felkockázott pulykacombot dobjunk felhevített libazsírra. Fűszerezzük curry fűszerkeverékkel. Amikor megpuhult öntsünk rá egy kis kókusztejszínt és forraljuk át. Már kész is és tálalhatjuk az eddigre már megpuhult körettel. Igazán különleges vacsora pillanatok alatt.

A gyors vacsora elkészítésében ősszel is remek partner a sütő. Csak dobjunk a tepsibe fokhagymával megtűzdelt, sózott és majorannával megszórt csirkecombot, szórjunk mellé burgonyát, répát és zellert. Öntsünk rá két dl vizet, fedjük le és dugjuk a sütőbe 45-50 percre. Ez idő alatt szabadok vagyunk. Majdnem egy óra múlva pedig tálalhatjuk a vacsorát körettel együtt. Ezeket az alapanyagokat és fűszerezéseket pedig kedvünkre változtathatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ha sütőtököt dobsz a sütőbe, akkor többféle ételt is készíthetsz belőle. Ráadásul a tököt előre is meg lehet sütni. Készülhet belőle melengető sütőtök krémleves, összekeverheted vajjal, sóval, csipetnyi fokhagymaporral és máris egészséges és különleges köret lett belőle például egy hirtelen kisütött karajszelethez. Ha pedig sütés után meglocsolod pár csepp mézzel és megszórod egy csipet fahéjjal a sütőtököt, akkor páratlanul finom desszert lesz belőle, bár önmagában is nagyon finom.