Konyha

A nélkülözhetetlen tojás

Alapélelmiszer, amely nélkül sok étel nem is létezne. Éppen ezért világnapja is van, amely pont a mai napra esik. Rajtunk kívül még harminc országban ünneplik ezt az élelmiszert, nem véletlenül.

Minden év októberének második péntekén tartják a tojás világnapját. A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg a világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

Minden év októberének második péntekén tartják a tojás világnapját. Fotó: shutterstock/Krasula

A magyarok legfontosabb szempontja a tojás vásárlásakor még mindig az ár-érték arány – derül ki a hazai Tojásszövetség megbízásából készített friss kutatásból. Az is kiderült, hogy figyelembe veszik a tojás származási helyét is, viszont legtöbbször nincsenek tisztában a különböző tartási módok közötti valós különbségekkel. Például azzal, hogy az EU-konform ketreces tartásnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, vagyis ez a tartástechnológia jelenti a legkevesebb terhelést a környezetre. Sokan azt is gondolják, hogy a különböző tartásmódok különböző minőségű tojást állítanak elő. Például finomabb és sárgább a szabad tartásos tyúkok tojása, miközben mindez az állatoknak adott takarmány minőségétől függ, nem pedig a tartástechnológiától.

Jó tudni azt is, hogy a tojásokon – jogszabályoknak megfelelően – fel kell tüntetni a termelői kódot és a nyilvántartási számot. Ezekből pontosan megállapítható, hogy honnan származik a tojás és milyen módszerrel tartják a tyúkokat.
A hét számjegyű kód első száma azt mutatja, hogy miként tartják a tyúkokat: 1-szabad tartás, 2-alternatív tartás, 3-ketreces, 0-ökológiai. Ezután a származási ország kódja található, amely Magyarország esetében a HU. Ezután találjuk a megye kódját, majd az állat-egészségügyi kerület sorszámát, ezután pedig a tojótyúk jelölését. Mindezek után az állattartó telep kétjegyű sorszáma következik, végül pedig az istálló száma áll.

A piacokon az őstermelők jelzés nélkül is árulhatják a tojásokat. Csak akkor kötelezettek pecsétet tenni a tojásokra, ha ötvennél több tojó tyúkkal foglalkoznak. Azt is jó tudni, hogy a boltokban a tojásokat tartó tálcákon vagy dobozokon elolvasható még a csomagoló központ száma, a tojás minőségi osztályba sorolása, a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S), a minőség-megőrzési ideje, valamint a tárolási szabályok.