Konyha

A méltatlanul mellőzött csoda gyümölcs

Kissé mostoha gyerek a gyümölcsök között a birsalma, pedig igencsak finom ételek készíthetők belőle. Ráadásul számos jótékony hatása van. Érdemes felvenni az étrendünkbe, hiszen itt a szezonja.

Nyersen fanyar az íze és meglehetősen kemény is a birsalma. Tárolni hosszú időn keresztül nem is lehet. Valószínűleg éppen ezért mellőzött egy kicsit a magyar konyhában. Legfeljebb a birsalmasajtig jutunk, pedig ennél jóval többféle módon elkészíthető.

A birsalmát nem csak “sajtként” készíthetjük el. Fotó: shutterstock/Agave Studio

Azt is érdemes tudni róla – csakhogy még nagyobb kedvvel vásároljuk ezt a gyümölcsöt -, hogy rengeteg pozitív hatása van az egészségünkre. Például gazdag antioxidánsokban, így nem csak a külsőnkre hat jótékonya, de segít a rákos megbetegedések kialakulásának csökkentésében. Mindezek mellett gyulladáscsökkentő és méregtelenítő. Segít a megfázásos tünetek enyhítésében, kiváló ellenszere az influenzának, légúti megbetegedéseknek, tüdőgyulladásnak. De székrekedés ellen is hatékonyan használható. Szívproblémákra is kiválóan alkalmazható. Nem csak maga a gyümölcs, hanem a magja is értékes gyógyír. Megszünteti a köhögést és akár az asztmás rohamokat is. Vérzéscsökkentő hatása is ismert. Régebben afrodiziákumként is használták.
A birsalmából készülhet “sajt”, ezt ismerjük a leginkább. Ugyanakkor lehet belőle lekvár, befőtt, de akár pálinka is. Sőt, húsokhoz is kiváló.
Egy különleges recept szerint a sertéscombot kockákra vágjuk és annyi vízben feltesszük főni, amely éppen ellepi. Sózzuk és egy csipet őrölt szegfűszeggel puhára főzzük. Amíg a hús fő, addig 4-5 birsalmát kettévágunk és a magházát kivágjuk. Apró darabokra szabdaljuk és vízben puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult adunk hozzá egy kevés sűrített paradicsomot és néhány gerezd fokhagymát. Ezután hozzá adjuk a birsalmát és addig főzzük, amíg a húsnak sűrű szaftja lesz. Sült édesburgonyával tálaljuk.