Konyha

Pótoljuk ételekkel a hiányzó D-vitamint!

Szervezetünk napi D-vitamin igényét részben a napsütés segítségével fedezi, ezért ilyenkor, ősszel is érdemes már nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a szükséges mennyiséget ételek formájában pótoljuk.

Az egyik legfontosabb vitamin az emberi test számára a D-vitamin, amely a bőrben is képződik, ha elegendő napfény éri. Októbertől áprilisig azonban egyre kevesebb természetes napfény ér bennünket, így más forrásból kell pótolnunk a hiányt, étkezéssel érdemes szinten tartani a D-vitamin szükségletünket.

Összeszedtük azokat az élelmiszereket, amelyekben nagy mennyiségű D-vitamin található.

Freepik.com/Thitikorn Suksao

Tengeri halak: például a szardínia, a lazac, a tonhal, vagy a tőkehal húsában nem csupán magas a D-vitamin aránya, de omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek szintén fontosak az egészségünk megőrzése érdekében: segítik a szív működését.

A gomba és a kakaóbab az egyetlen növényi eredetű D-vitamin források, a legnagyobb mennyiségben a friss vagy szárított vargányagomba tartalmaz kalciferolt. A gomba ezenkívül gazdag B-vitaminban és ásványi anyagokban, mint szelén, kálium és vas. A magas kakaóbab tartalmú étcsokoládék pedig antioxidáns hatásuk miatt óvja a szívünket, segíti az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a gyulladásokat is.

A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban is. A tej és a különböző tejtermékek amúgy az egészséges étrend alappilléreinek számítanak, a D-vitamin mellett pedig nagy mennyiségű kalciumot is tartalmaznak, ami a csontok és a fogak szempontjából fontos.

Fotó: www.shutterstock.com

Bár különösen A marhamájra mondják, hogy gazdag D-vitaminban, de a belsőség minden típusát érdemes beépíteni az étrendünkbe. Fogyasztásukkal további értékes anyagokhoz juthatunk, mint például az A-vitamin, a vas, a fehérje, a réz és a cink.